TINGKATKAN ILMU PENGETAHUAN ANDA! Nadi ILmu Amalan Membaca

Friday, July 31, 2009

** `BELI PISTOL??...~


Fuiyyoooo.....





Adik : "Kak Ayu, kat sini ada jual pistol?".
Saya : "Pistol? Nk buat apa?"...(tanpa mjwb ptnyaan'y)
Adik : "Saja tanya.. ada tak?"
Saya : "Ish awk ni. Kakak ayu x tau. Pistol x blh beli suka2".
Adik : "Nak kena ada lesen kan?"...(jwpn bdk drjh 4..blh tahan..)
          "Ckin nk beli yg mainan punya..utk lakonan. Kisah Leftenan Adnan"..
Saya : "Ohh...hmm btl ke?"
Adik : "Ye..btl la".

Alahai...saya igtkan knpa la dia tanya ttg pistol tiba2.. Blik sek je trs tanya. Kisah ni blaku kelmarin. Malamnya ayu pn bawa dia gi beli pistol.. Org kat kaunter kedai kerut dahi bila tgk seorg perempuan besar(dewasa) n seorang lg budak.., beli pistol. Smbil kerut dahi sambil senyum.. Ahh biarlah dia nk fkr apa pn. Yg pntg tu cuma pistol mainan. Bkn betul pun.. x memudaratkan sesapa pn.. beli pn kat kedai 2 ringgit. Smpai rmh ckin smbung blajar. Katanya sok nk kena bawa byk buku. "Sok sume buku teks nk kena bawak. Ckgu nk check." Hmm yela.. Ayu check. Mana yg x elok sampul semula.

Tiba hari soknya, mmg byk brg yg dia bawa. Kesian.. dh la kurus, bawa buku menimbun. Nk agkt beg berisi buku teks pn mcm nk tumbang.. buku2 lain lg, bekal, baju n brg2 utk lakonan..akhr'y dia letak blik bekal kt meja makan. X nak bawa katanya. "Berat!!"

Blik dr sek pg trs cari Ayu.
Adik : "Kakak Ayu, hari ni x nk gi sek agma la.., penat."
Saya : "Penat sbb apa plk?"
Adik : "Td kat sek buat byk benda. Lps tu tlg ckgu agkt2 brg nk pndh kls.."
Saya : "Yeke?..hmm x pe. Msh ada masa lg kn?. Awk gi rht dulu, gi tido.
          Dlm kul 2 atau 2.15 kakak ayu kejut, awk siap2 la gi sek agma..k"

Serta-merta muka dia brubah.
Adik : "Ckin penat la..."
Saya : "Penat rehat la dulu.. X blh la x gi sek.. kena gi blaja.
          Lgpun klu ayh tau ayh msti marah.."

Dia trs bgn keluar dr blk ayu. Marah betul gayanya bila ayu suruh dia gi sek. Dia trs call ayh, mngadu. Ayu dpt dgr ckt2 je dr dlm blk.

X lama lps tu ayh call hs ayu.
Ayah : "Ayu, td ckin tepon ayh..dia kata xnk gi sek agma?.."
Saya : "Ha'ah yah.. tp ayu srh dia gi jgk. Ayu ckp klu pnt tido la dlu.
          Nti lewat kul 2 ayu kejut n ayu je yg hntr dia gi sek agma. So
          dia x pyh la naik Cik Mimah."
Ayah : "Hmmm"
Saya : "Ayh ckp apa kt dia td yah?.. ayh jgn la bg dia x gi sek.
          Nnti mkin manja bawak smpai ke besar.. X pela yah eh?..
          Biar je la dia gi sek. Ayu hntr..xpe.."
Ayah : "Tp ayh dh ckp kat dia td..hmm dia mana? Bg ayh
           ckp ngan dia kjap.."

Xlama lps ayh ckp dgn dia kali kedua, dia nangis. Maknanya ayh suruh dia gi sek jgk. Maybe sblm tu ayh bg dia x gi sek sbb dgr drpd citenye nmpk mcm penat sgt2... X lama lps tu bila ayu jengah kat blk, ckin dh tido. Dlm hati, mmg penat.. kakak ayu tau, tp sek ttp sek.. Sorry la dik...

Kul 2.15 ayu kejut dia ssh nk bangun. Yela, baru tido dh kena bangun. Lmbat btl nk tggu siap. Sllu siap bkn main cpt. Muka masam je. Pakai tudung pn x lipat tepi, x mcm sllu. Hmm smpai kelas nnti ok la tu.., jmpa kwn2 hilang la penatnya.. Mmg betul. Ptg kul 6 blik rmh dh ceria...
Hmmmmm............






   Nukilan;

Thursday, July 30, 2009

** `TERSHOPPING PLK.. EHHEHE...~

Semalam.. On d way nk gi blajar, nmpk Mkck Kamala jln masuk kg dia, peluh2 panas smbil bwk barang berat.. Kesian dia.. So tumpangkan dia. "Mkck Kamala, nnti dtg rumah Mkck Idah tau." "Yala2..sy mmg mau dtg sana. Nk balik rumh dulu ltk brg minum2 teh ka kopi ka...haus kan.." ...Mkck Kamala mmg pndai ckp melayu. sikit seleng tu ada lah tp lidah x belit2 so sng nk fhm ckp dia.

Lps hntr Mkck Kamala trs gi rmh Mkck Idah tp bengkel ttp plk. So balik la rmh.. On d way blk rmh t'igt nk beli tudung so plan time tu jgk nk gi beli tudung kat Bukit. Msj umi sbb umi sllu gi Bukit. Umi kata ada, nk kena cari. "Hm..yela." Tbe2 umi ckp, "Nk umi teman blh gak. Lps asar gerak k." X nk nyusahkan umi sbnr'y. Umi blk dr sek sllu lmbt drpd ckgu2 lain. Nk rehat lg.. tp umi x ksh. So bgs la, ada teman. Klu x gi sorg2 jek... Msh kekok lg bila jln dgn umi, lg2 bila bdua je. Tp... buat x tau je la.. Kena biasakan..

Smpai kedai, byk baju cntk2 tp mahal betullah kedai tu. Geram. Biasalah... zaman skrg mana de yg murah.. Tp lps tu jd jgk beli 2 helai tudung.. hmm mahal pn mahal la. Nk gi cr tmpt lain dh penat. Bkn penat apa, penat mata tgk byk benda cntk. Penat mulut lg mntk tawar.. tudung bidang 60 yg kosong x de corak pape....RM 28.90. Mntk tawar dpt RM 22. Sdg'n beli tudung kat Tgkak blh dpt RM 18. Mntk tawar blh dpt RM 16/RM15. Kan beza tu.. Tp skrg Tgkak dh xbyk tudung yg molek2. Klu ada yg bkenan pn jenis kain'y jarang yg amat.

tudung oh tudung.....


Dh puas tgk tudung tgk baju plk.. Ish...tahan...tahan... jgn ikut nafsu... Klu x, hbs duit nnti... Tibe time umi plk tawar menawar..hehe.... Dahsyat jgk umi mntk tawar.. Beli telekung dr harga RM 80 lbh dpt RM 55. Pndai btl umi pujuk.. "Nk buat smbhyg...bg diskaun, dpt pahala tau.."... hehehehe...umi2...

Hmmm x gi blaja, gi shopping plk...
;p.......







   Nukilan;

Monday, July 27, 2009

** `SUNYINYERRR.....~


---Cehh... gmbr entri tak blh tahan...---



Huhh....... Hari ni, esok, lusa, tulat, tulat kpd tulat... senang kata minggu ni..
Sepanjang minggu ni merupakan minggu yg begitu...ergh... x tau nak cakap. Sedihnya bila tinggal dua beradik n (nenek+maid) je kat rumah.. Ayah uruskan bisnes, ibu gi kursus.. Sunyi sgttt rumah ni mlm ni. Ni baru hari isnin.. nk tggu hari jumaat lambat sgtt rasanya sdgkan sblm ni rasa hari blalu cepat je. Ayah mmg sllu busy..so ibu la sllu ada kt rumah. Tp bila ibu gi kursus
ni...rasa mcm....ish x tau la nk ckp mcm mne lg.. Sunyinye bu...x ada semangat nk buat apa pun.. Nasib ckin x mcm2 hal..
Ni td dia ttido kt ats meja study plk.. Bila ayu kejut srh basuh muka n minum2 dulu dia trs bangun tp gi kat tilam ayu plk... Pggil byk kali baru dia bangun. Kepenatan la tu.. Tp ayu ckp kat dia, selagi dia x siap homework ayu x kan bg dia tido. Sorry la bu.., bkn nk garang2, tp tegas. Ayu nk dia trs kekal kat kelas p'1. Psl sifir mmg ayu sllu ingatkan dia..

Kire ok lg la... even parents x de kt rumah, x de apa2 hal. Mmg x de hal pn cuma ayu ni je.... xtau nape rasa x de mood sgt nk buat apa pn.. rasa x best sgt sgt sgt sgtttttt bila ibu x de. Dh la ayh sllu x de. Sllu time dua2 ada hjg mggu je. Tp mggu lps ayh ada je kt rmh... rasa best je.. Bila ptg ibu blk keje lg la rasa best. Dua2 ada kt rmh...tp mggu ni?..... Dua2 x de kat rumah... uwaaaa!!.... pakkal je dh besar.. Nk nangis x patut. Skrg ni ayu dh rasa mcm mne sunyi n rindu ayh ibu. Ptut la ayh ibu b'ia2 x bg ayu keje. Klu nk keje just kat area rumah je.. plg jauh kat bndr Tgkak. Klu kt Sagil pn x blh..pada ayh ibu dh jauh sgt la tu.. Umy ckp, "Nnt parents awk demam rindu..."..

Ibu prnh ckp, "Ayh x blh jauh lama2 dgn awk".. Ohhh....rasa tkesan dlm hati.... No wonder la spnjg ayu sek dulu, time ayu dok hostel every week ayh ibu dtg jenguk ayu.. Even time tu fmly dh pindah ke Pahang, still turun Johor. Wlupun ikut way segamat dekat, tp bayangkan klu every week travel gi balik, minyak je dh brape.. tenaga lg, masa lg, penat ayh ibu lg... "Thanks papa.., thanks bonda.."- (pggilan di kala manja)...hehehehehe..... Pggilan papa tu sbnarnya pggilan manja ibu utk ayh tp ktorg adk bradik saje ngikut...lps tu nnt ibu sengih2 smbil tengok ayh n ayh pn sengih2 tgk ibu...ihik2... pggilan bonda plk ayu yg wujudkan sejak msk sek men...ms tu form 1.. Time tu form 1 ada kena baca novel Anak Din Biola. Dr situ la ayu rasa pggilan 'bonda' ni sdp.. lembut je dgr..So ayu pn mula la m'aplikasikannya... sammmpai la skrg... kadang2 bila ayu gi klinik cari ibu, ayu pggil bonda, then kwn2 ibu yg tlg jwb kan.. "Bonda kamu di sini. Bonda?, ni anakanda dtg...".. hehehe.... X pe la. Apa pn yg ayu pggil, ayh+ibu, papa+bonda, ttp x jd mslh.. Ibu pn ada ckp hari tu, ".....,awk pn x lama lg dh nk jd isteri org, jap je lps tu dh nk jd bonda....".. hehehe...malu la ibu ckp gitu... Amin..Amin...

Hmmm pejam celik pejam celik, dh besar dh ayu ni.. Dh 22 thn. Bak kata Mkck Idah, umur dh banyak..hehe... Time sek dulu dok (bak kata org jawa) ngempeng2 je kat ayh ibu.. Time sek arab dulu, tiap2 mggu ayh ibu dtg. Bila pindah Munshi, kena dok asrama lg...pn ayh ibu dtg tiap2 mggu. Ada sekali tu ayh ckp, mulai hari ni ayh akn dtg jenguk awk sebulan skali. Plg kerap pn 2 mggu skali. Tp ayh prefer sebulan skali..coz rumah jauh, awk pn dh besar..x perlu lah ayh ibu dtg jenguk sllu. Dlm hati, sedih btl bila dgr, yela dh tbiasa...asal hjg minggu je mst jmpa parents. Klu parents smpai awal je, gi outing. X ksh la gi mana pn asal kuar...drpd dok melepak m'habiskan ms hjg mggu dgn kwn2 yg kuat tido.. X kan la kwn2 tido kite pn nk tido sama sdgkan biji mate bulat je, x blh nk katop.. Baju outing mmg cpt je basuh. Cpt je gosok n gntung siap2. Dh ready utk every weekend.. Tp.... start ayh ckp nk dtg jenguk sebulan skali, trs x de smgt nk prepair baju outing dh..lps bsh n gosok trs gntung dlm almari, letak plg belakang dgn baju2 yg lain. X de smgt dh..
- 2 mggu blalu, parents x dtg.. "Sedihhh...:'(.."...
Mggu dpnnya, parents dtg.. "Yahoo!!!"...
Mggu lg satu, parents dtg.. "Aik?..tp sgt happy!!"...
Mggu seterusnya n lg n lg n lg, parents dtg.. "Weehooo!!!"...
Dr situ la ibu bgtau yg ayh x tahan rndu. X keruan kt rumah.. Ms 2 mggu xdtg badan ayh panas, ayh demam. Bila dtg jenguk ayu, badan ayh x pns lg. Demam ayh dh kebah.. E'eh...tomey je dgr...alo lo lo... hehehe...

So skrg bl fkr2 blk nape ayh ibu x bg ayu keje jauh, maybe d sbb'n ayh ibu rndu. Biasa la.. perasaan rindu tu biasa bila bjauhan tp bab demam tu yg ayu x blh... prkra ni dh blaku pd ayu so..possible. Ayu dpt rasa perasaan ayh mcm mne. Ayh tegas n agk garang tp hati ayh, lembut sgt.. Ayu ingat bila dh ada adik, ayh x mcm tu lg pd ayu rupanya msh lg mcm tu. Smpai besar ni ha ssh nk dpt keje. Kat Tgkak ni x dpt pn keje. Yg byk pggil, kat KL. Byk yg pggil. Yg dh tlps tarikh interview pn byk. Tp ayh ibu x kan bg punya. Mmg x bg..that's why ayu x gi pn. Tpksa ignore je. Hmm x pe la. Nk buat mcm mne. Buat ms ni ayu dok rmh je n improve ayu pnya kemahiran.. Apa2 yg ayu rasa ayu blh buat, ayu buat. Lgpn, ada hikmah ayh ibu x bg keje jauh. Byk bnda yg ayu tgh blaja n pbaiki dlm hidup sehari2, so ayu plukan backup ayh ibu. Ayu sntse dpt advises..Nk melalui alam r/tangga bkn mudah.. t/jwb makin besar.. Ayu bharap dpt melaluinya dgn mudah..Amiin.. Yg sedih'y, ayu akn bjauhan dgn parents..... tp itu lumrah hidup... .......

Hmm jap je dh kul 11. X sedar...
Huhh... hari pn dh mlm. Ckin pn dh tlentang.. Ayu pn dh ngntuk. Sok, mcm bse la..kna bgn awl. Byk bnda nk buat. Ibu, sunyinya ayu rasa... Cpt la tiba hari jumaat.. Amiin..

.......ZzzZzzZzzZzzZzzZzzZzz.......






   Nukilan;

Wednesday, July 22, 2009

** `MOTIVASI : DATO' DR. MOHD FADZILAH KAMSAH~






'.. Ingat lah, sesiapa yang datang hanya dengan perasaan 'biasa' saja,
hasilnya adalah 'biasa' saja, sesiapa yang datang dengan ceria, hasilnya
akan jadi lebih daripada biasa ataupun luar biasa. Bekerja la dengan ceria
agar menghasilkan produktiviti yang luar biasa yang akan menggembirakan
orang di sekeliling kita. Semoga hasil itu akan mendapat keberkatan
insyallah...'







Jadi renungi lah :-

1. Ada antara kita datang ke kilang hanya memenuhi tanggung jawab
'DATANG BEKERJA' tapi hampeh, hasilnya macam kita 'TAK DATANG' kerja

2. Ada kala kita rasa kita BUSY giler , rupanya kita hanya 'KELAM KABUT'.

3. Adakala kita rasa kita PERIHATIN' , tapi rupanya kita BUSY BODY

4. Adakala kita rasa kita OPENMINDED and OUTSPOKEN tapi rupanya kita KURANG
PENG'AJAR'AN.

5. Adakala kita rasa kita berpemikiran KRITIS rupanya kita hanya lebih
kepada KRITIK yang mencipta KRISIS .

6. Adakala kita rasa kita ingin menjadi LEBIH MESRA tapi rupanya kita di
lihat lebih MENGADA

7. Adakala kita suka bertanya 'KENAPA DIA NI MCM TAKDE KEJE' ,
adalah lebih baik kita tanya 'APA LAGI KEJE YANG AKU BOLEH BUAT'

Pejam mata dan renung lah diri, kalau kita perlu melakukan ANJAKAN
PARADIGMA, maka lakukanlah...Segera, tapi manusia tetap manusia..sukar untuk
berubah kerana kita selalu beranggapan kita lebih baik...adakah dengan
merasakan itu kita sememangnya terbaik?

Maka untuk itu , mari kita mula senyum, ceria, mesra sesama kita dan tingkat
kerjasama dalam kerja, tak rugi kita semai rasa 'kekeluargaan' dalam
tugasan..kalau kita kurang kerja, cari la kerja membantu teman-teman yang
lain.

Tak dapat gaji lebih pun tak apa sebab pahala dapat..kita draw kat akhirat
nanti...tapi kalau kita asyik dengki mendengki..nasib la sebab dah
ditentukan jalan yang sukar itu yang kita pilih..Renungi lah, berapa orang
kawan kita dan berapa orang lawan kita, nescaya itu la kayu pengukur diri
yang sebaiknya...


'Mengkritik tidak bererti menentang,
menyetujui tidak semestinya menyokong,
menegur tidak bermakna membenci,
dan berbeza pendapat adalah kawan berfikir yang baik.






   Nukilan;

** `JANGAN TINGGALKAN ZIKIR...~





Marilah kita sama-sama meningkatkan ketaqwaan kita kepada Allah SWT dengan sebenar-benar taqwa serta penuh dengan keyakinan dan keikhlasan melakukan segala suruhan-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya. Mudah-mudahan kita menjadi insan yang bertaqwa dan beriman serta selamat di dunia dan di akhirat.

Di dalam al-Quran Allah SWT bahawa Allah sentiasa mengingati hamba-hamba- Nya yang mengingati-Nya sebagaimana firman Allah SWT yang bermaksud, “Kerana itu, ingatlah (berzikirlah) kamu kepada-Ku nescaya Aku ingat (pula) kepadamu, dan bersyukurlah kepada-Ku, dan janganlah kamu mengingkari (nikmat)-Ku.” (Surah al-Baqarah [002], ayat 152)

Salah satu jalan untuk mengingati Allah SWT ialah dengan berzikir, oleh kerana itulah umat Islam digalakkan memperbanyakkan berzikir kepada Allah SWT jika mahu hampir kepada-Nya. Zikir adalah amalan yang sangat mulia dan sangat dituntut serta disukai oleh Allah SWT dan Rasul-Nya. Ianya merupakan rangkaian iman yang harus disempurnakan oleh semua umat Islam dalam keadaan khusyuk dan tawaduk. Allah SWT berfirman yang bermaksud, “Dan sebutlah (nama) serta ingatlah akan Tuhanmu dalam hatimu dengan merendah diri serta dengan perasaan takut (untuk melanggar perintah-Nya) dan dengan tidak pula mengeraskan (menyaringkan) suara pada waktu pagi dan petang. Dan janganlah kamu termasuk (menjadi) dari orang-orang yang lalai.” (Surah al-'Araaf [007], ayat 205)

Zikir ialah menyebut dan mengingati Allah seperti membaca tasbih ‘Subhanallah’ bertakbir ‘Allahuakbar’, membaca hauqalah ‘Lahaula wala Quwata Illa Billah’, membaca hasballah ‘Hasbiallah’, membaca basmallah ‘BismillahirRahmanirRahim’, membaca al-Quran al-Karim dan membaca doa-doa yang mahsyur iaitu doa yang diterima daripada Rasulullah SAW.

Dari Jabir bin Abdillah ia berkata : Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud, “Zikir yang paling mulia ialah Lailahaillallah dan doa yang paling baik ialah Alhamdulillah.” (Riwayat Al-Imam Ibnu Majah).

Ketahuilah wahai kaum Muslimin bahawa amalan berzikir itu sangat banyak fadilatnya. Antaranya ia boleh menjauhkan diri kita dari bersikap lalai dan lupa kepada Allah SWT, boleh meluruskan fikiran dan hati untuk terus mematuhi perintah-Nya dan menjauhi larangan-Nya, memberi ketenangan batin atau ketenteraman jiwa yakni sakinah. Zikir juga boleh menyebabkan pengamalan mendapat keampunan dari Allah SWT sebagaimana firman-Nya yang bermaksud, “Sesungguhnya laki-laki dan perempuan yang muslim, laki-laki dan perempuan yang mukmin, laki-laki dan perempuan yang tetap dalam ketaatannya, laki-laki dan perempuan yang benar, laki-laki dan perempuan yang sabar, laki-laki dan perempuan yang khusyuk, laki-laki dan perempuan yang bersedekah, laki-laki dan perempuan yang berpuasa, laki-laki dan perempuan yang memelihara kehormatannya, laki-laki dan perempuan yang banyak menyebut (nama) Allah, Allah telah menyediakan untuk mereka ampunan dan pahala yang besar.” (Surah al-Ahzab [033], ayat 35)

Di samping itu, zikir ‘Lailahaillallah’ mempunyai banyak fadhilat dan kelebihan, antaranya ialah:-

Pertama : Pengamal akan mendapat syafaat dari Rasulullah SAW.

Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW yang bermaksud, “Dari Abu Hurairah r.a. berkata : Telah bersabda Rasulullah SAW : Yang akan mencapai kebahagiaan dan keuntungan melalui syafaatku ialah orang yang mengucap kalimah Lailahaillallah dengan hati yang ikhlas.” (Hadis riwayat al-Bukhari)

Kedua : Mendapat jaminan masuk Syurga.

Dari Zaid bin Arqam Radiallahuanhu meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya, “Barangsiapa yang mengucapkan ‘Lailahaillallah’ dengan ikhlas, dia akan dimasukkan ke dalam syurga.” Lalu ditanya kepada baginda SAW, “Bagaimanakah yang dimaksudkan dengan ikhlas itu?” Rasulullah SAW bersabda, “Ikhlas itu ialah yang mencegah dari melakukan perbuatan-perbuatan yang haram.” (Hadis riwayat at-Tabarani)

Ketiga : Tidak akan dimasukkan ke dalam api Neraka.

Dari Umar r.a. meriwayatkan bahawa beliau mendengar Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya, “Aku mengetahui satu kalimah yang tidaklah seorang hamba pun yang mengucapkannya dan membenarkannya dengan hati kemudian ia mati dengannya melainkan haramlah ke atasnya Neraka Jahanam. Kalimah itu ‘Lailahaillallah.’” (Hadis riwayat al-Hakim)

Keempat : Amalan zikir tersebut mendapat timbangan yang lebih berat dari amalan-amalan yang lain.

Dari Abi Abas r.a. bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud, “Demi yang diriku di tangan-Nya, jika sekiranya segala langit dan bumi dan siapa yang ada padanya dan apa-apa yang ada di antaranya dan apa-apa yang ada di bawahnya diletakkan di sebelah dacing dan kalimah ‘Lailahaillallah’ di sebelah yang lain, maka dacing kalimah ‘Lailahaillallah’ itulah yang lebih berat.” (Hadis riwayat at-Tabarani)

Kelima : Merupakan anak kunci Syurga.

Muaaz bin Jabal Radiallahuanhu meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya, “Anak-anak kunci syurga ialah mengakui kalimah ‘Lailahaillallah’ .” (Hadis riwayat Imam Ahmad)



Jangan meninggalkan zikir

Jangan meninggalkan zikir, kerana engkau belum selalu ingat kepada Allah di waktu berzikir, sebab kelalaian mu terhadap Allah ketika tidak berzikir lebih berbahaya daripada kelalaian mu terhadap Allah ketika kamu berzikir.

Semoga Allah menaikkan darjatmu daripada zikir dengan kelalaian, kepada zikir yang disertai ingat (sedar) terhadap Allah, kemudian naik pula dari zikir dengan kesedaran (ingat) kepada zikir yang disertai rasa hadir dan dari zikir yang disertai rasa hadir kepada zikir hingga lupa terhadap segala sesuatu selain Allah. Dan yang demikian itu bagi Allah tidak sukar (tidak berat).

Memindah (menaikkan) dari satu tingkat ke lain tingkat (darjat), zikir adalah satu-satunya jalan yang terdekat menuju kepada Allah, bahkan yang sangat mudah dan ringan.

Abu Qasim al-Qusyairy berkata : Zikir itu symbol wilayah (kewalian) dan pelita penerangan untuk sampai dan tanda sihatnya permulaannya, dan menunjukkan jernihnya akhir puncaknya dan tiada suatu amal yang menyamai zikir, sebab segala amal perbuatan itu ditujukan untuk berzikir, maka zikir itu bagaikan jiwa dari segala amal. Segala kelebihan zikir dan keutamaannya tidak dapat dibatasi.

Dalam hadis Qudsi, Allah berfirman yang bermaksud, “Aku selalu mengikuti sangkaan hamba-Ku terhadap diri-Ku dan Aku selalu menyertainya ketika ia berzikir kepada-Ku.”

Jika ia berzikir dalam hati peribadinya (sendirian), Aku pun berzikir padanya dalam diri-Ku dan jika ia berzikir pada-Ku di depan umum, Aku pun berzikir padanya di muka umum yang lebih baik dari golongannya. Dan bila ia mendekati pada-Ku sejengkal, Aku mendekati padanya sehasta dan bila ia mendekati pada-Ku sehasta, Aku mendekati padanya sedepa dan bila ia datang kepadaku berjalan, Aku datang kepadanya berjalan cepat (berlari).

Abdullah bin Abbas r.a. berkata : Tiada suatu kewajipan yang diwajibkan oleh Allah pada hamba-Nya melainkan ada batas-batasnya, kemudian bagi orang-orang yang uzur dimaafkan bila tidak dapat melakukannya, kecuali zikir maka tidak ada batas dan tidak ada uzur yang dapat diterima untuk tidak berzikir, kecuali jika berubah akal (gila).

Firman Allah SWT yang bermaksud, “Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang berakal (sempurna akal), (iaitu) orang-orang yang mengingati (berzikir pada)Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadaan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (seraya berkata): Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia. Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari seksa neraka.” (Surah ali-‘Imran [003], ayat 190-191)

Firman Allah yang bermaksud, “Hai sekalian orang yang beriman : Berzikirlah kamu kepada Allah sebanyak-banyaknya zikir. Dan bertasbihlah (mengagumkan) Allah pada pagi dan petang.”

Yakni pagi, petang, malam, di darat, di laut, di udara, pergi dan tidak pergi, yakni pada segala tempat dan masa, bagi yang kaya, miskin, sihat, sakit, terang-terangan atau sembunyian dengan lisan atau hati dan pada segala hal keadaan.

Antara zikir yang boleh dijadikan amalan

Dari Abu Hurairah r.a., katanya Rasulullah SAW bersabda, “Siapa membaca kalimat tahlil: ‘Laa ilaaha ilallahu wahdahu laa syariikalah, lahul mulku walahul hamdu wa huwa alaa kulli syai-in qadiir’ sebanyak seratus kali dalam sehari, maka dia beroleh pahala sebanyak pahala memerdekakan sepuluh orang budak dan dicatat untuknya seratus kebajikan, serta dihapus daripadanya seratus kesalahan (dosa), dan pada hari itu dia terpelihara dari godaan syaitan sampai ke petang. Dan tidak seorang pun yang melebihi amalnya kecuali orang yang membacanya lebih banyak dari seratus kali. dan siapa membaca: ‘Subhanallaahi wa bihamdih’ sebanyak seratus kali dalam sehari, dihapus segala kesalahannya walaupun sebanyak buih di lautan.” (Sahih Muslim dalam Bab - Zikir, Doa, Taubat , Istighfar No Hadis – 2313)

Dari Amru bin Maimun r.a., dari Rasulullah SAW sabdanya: “Siapa membaca: ‘Laa ilaaha illallaahu wahdahu laa syariikalah, lahul mulku wa lahul hamdu, wa huwa alaa kulli syain qadiir’ sebanyak sepuluh kali, maka dia beroleh pahala sebanyak pahala orang yang memerdekakan empat orang keturunan Ismail.” (Sahih Muslim dalam Bab - Zikir, Doa, Taubat, Istighfar No Hadis – 2315)

Dari Abu Hurairah r.a., katanya Rasulullah SAW bersabda: “Dua kalimat yang ringan di lidah (mengucapkannya) tetapi berat timbangan pahalanya dan keduanya disukai Allah SWT ialah: ‘Subhaanallahi wa bihamdih, subhaanallaahil azhiim.’” (Sahih Muslim dalam Bab - Zikir, Doa, Taubat, Istighfar No Hadis – 2316)

Dari Mush’ab bin Sa’ad dari bapanya r.a., katanya: Seorang Arab dusun datang kepada Rasulullah SAW seraya berkata: “(Ya, Rasulullah!) Ajarkanlah kepadaku kalimat (zikir) untuk kubaca.” Sabda baginda, “Bacalah: ‘Laa ilaaha illallaahu wahdahu laa syariikalah’, ‘Allahu akbar kabiiran wal hamdu lillahi katsiiran wa subhaanallaahi rabill alamin’, ‘laa hawla wa laa quwwata illa billaahil azizil hakim.’” Lalu kata orang itu, “Kalimat ini semuanya untuk Tuhan semata, yang mana untukku?” Sabda baginda, “Bacalah: ‘Allahummaghfir li warhamni, wahdini warzuqni.’” (Sahih Muslim dalam Bab - Zikir, Doa, Taubat , Istighfar No Hadis – 2318)

Dari Abu Malik Al Asyja'i dari bapanya r.a., kataya: “Apabila seorang lelaki masuk Islam, Nabi SAW mengajarinya solat, kemudian baginda menyuruhnya berdoa dengan kalimat ini ‘Allahummghfir li war hamni wahdini, wa aafini, warzuqni.’” (Sahih Muslim Bab - Zikir, Doa, Taubat , Istighfar No Hadis – 2319)

Dari Abdullah r.a, katanya, “Apabila hari telah petang, maka Rasulullah SAW berdoa: ‘Amsaina wa amsal mulku lillahi wal hamdu lillah laa ilaaha illallahu wahdahu laa syariikalah, lahul mulku wal lahul hamdu wa huwa 'ala kulli syai-in qadir. Rabbi as-aluka khaira maa fi hadzihil lailati wa khaira maa ba'daha. wa a'udzu bika min syarri maa fi hadzihil lailati wa syarri maa ba'daha. Rabbi a'udzubika minal kasali, wa suu-il kibari. Rabbi a'udzu bika min 'adzabin fi naari wa 'adzabin fil qabri’ dan apabila hari telah pagi baginda berdoa pula seperti itu, menukar kata ‘amsaina’ (petang hari) dengan kata ‘ashbahna’ (pagi hari).” (Sahih Muslim Bab - Zikir, Doa, Taubat , Istighfar No Hadis – 2345)

Dari Juwairiyah binti Al Harits isteri Nabi SAW r.a., katanya Nabi SAW keluar dari rumahnya pagi-pagi setelah selesai solat Subuh, dan Juwairiyah masih berada di tempatnya solat. Setelah waktu Dhuha Rasulullah SAW pulang sedangkan Juwairiyah masih duduk di tempatnya semula. Rasulullah bertanya kepadanya, “Apakah engkau sentiasa duduk (berzikir) seperti itu sejak kutinggalkan tadi?” Jawab Juwairiyah, “Betul, ya Rasulullah!” Sabda Nabi SAW, “Aku hanya mengucapkan empat kalimat sebanyak tiga kali semenjak itu, yang kalau ditimbang dengan apa yang kau baca dalam zikirmu sejak tadi, nescaya sama berat. Kalimat itu ialah: ‘Subhanallahi wa bihamdihi 'adada khalqihi, wa ridha nafsihi, wa zinata arsyihi wa midadi kalimaatihi.’” (Sahih Muslim Bab - Zikir, Doa, Taubat , Istighfar No Hadis – 2348)

Kesimpulan

Sesungguhnya orang-orang mukmin yang benar-benar beriman kepada Allah SWT yang ingin memperolehi kesempurnaan imannya tidak akan mempermudah dan melengah-lengahkan untuk berzikir, tiada mahu lalai dan dilalaikan oleh sesuatu dari berzikir kerana lalai dan lupa Allah SWT itu adalah lantaran jiwa yang telah dipengaruhi oleh syaitan. Oleh itu pelajarilah zikir dan amalkanlah, mudah-mudahan kita dimasukkan ke dalam golongan orang-orang yang banyak berzikir serta berjaya hidup di dunia dan di akhirat. Amin Yarabbal'alamin.

Firman Allah SWT yang maksudnya, “Maka kalau sekiranya dia (Nabi Yunus) bukan dari orang-orang yang sentiasa mengingati Allah dengan zikir dan tasbih, nescaya dia akan tetap tinggal di dalam perut ikan itu hingga ke hari manusia dibangkitkan keluar dari kubur.” (Surah As-Saaffaat [037], ayat 143-144 )








   Nukilan;

** `PERISTIWA ISRAK MIKRAJ~





Perjalanan istimewa Israk Mikraj,
Rasulullah saksikan 10 balasan bakal diterima wanita di akhirat nanti.

27 Rejab mencatatkan peristiwa penting dalam kerasulan Nabi
Muhammad SAW iaitu perjalanan Israk Mikraj perjalanan Baginda dari
Masjidil Haram di Makkah ke Masjidil Aqsa di Baitulmaqdis di Palestin
serta dari Masjidil Aqsa ke Sidratil Muntaha di langit ketujuh.

Firman Allah bermaksud: "Maha suci Allah yang telah memperjalankan
hamba-Nya pada suatu malam dari Masjidil-Haram ke Masjidil Aqsa yang telah
Kami berkati sekelilingnya (dengan diturunkan nabi-nabi di negeri itu dan
kesuburan tanahnya), agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari
tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi
Maha Mengetahui." (Surah al-Isra', ayat 1)

Peristiwa ini berlaku setahun sebelum hijrahnya Nabi SAW ke Madinah
bersamaan tahun 721 Masihi. Ia berlaku di tengah-tengah tekanan dan hinaan
yang kuat yang dialami oleh Rasulullah dan sahabat daripada kelompok
Musyrikin Makkah seperti Abu Jahal dan Abu Lahab.

Israk Mikraj adalah satu perjalanan kilat Nabi Muhammad pada malam hari
atas kudrat dan iradat Allah dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa. Baginda
kemudian naik ke langit sampai ke Sidratil Muntaha, bahkan ke Mustawa dan
sampai di bawah Arasy Allah (suatu tempat di mana alam ini diatur) dengan
menembusi tujuh lapis langit, lalu kembali semula ke Makkah pada malam
yang sama.

Kisah-kisah dalam peristiwa Israk dan Mikraj mengandungi sesuatu yang amat
menakjubkan kerana ia tidak sama dengan cara perjalanan ditempuh oleh
manusia biasa.

Perjalanan ini adalah perjalanan istimewa menggunakan kenderaan Allah yang
kelajuannya tidak boleh ditandingi dengan apa saja kenderaan yang direka
oleh manusia.

Dalam peristiwa itu Rasulullah SAW diperlihatkan kekuasaan Allah serta
balasan yang bakal diterima umatnya di akhirat nanti. Firman Allah
bermaksud: ?Dan demi sesungguhnya! (Nabi Muhammad SAW) telah melihat
(Jibril dalam bentuk rupanya yang asal) pada waktu yang lain iaitu di
Sidratil Muntaha. "Dekatnya ada syurga tempat tinggal, (Muhammad melihat
Jibril) ketika Sidratil Muntaha diliputi oleh sesuatu yang meliputinya.

"Penglihatan (Muhammad SAW) tidak berkisar daripada menyaksikan dengan
tepat (akan pemandangan yang indah di situ yang diizinkan melihatnya), dan
tidak pula melampaui batas. "Demi sesungguhnya Baginda telah melihat
sebahagian daripada sebesar-besar tanda-tanda (yang membuktikan luasnya
pemerintahan dan kekuasaan) Tuhan-Nya." - (Surah an-Najm, ayat 13-18).

Antara pengajaran dalam peristiwa itu ialah mengenai wanita. Dalam
perjalanan Israk dan Mikraj, Rasulullah SAW turut melewati satu kawasan
berbau sungguh harum dengan bau-bauan kasturi. Lalu Baginda bertanya
kepada Jibril kawasan apakah yang sedang mereka lalui.

Jibril menjawab: "Itulah makam Masyitah, seorang wanita penghulu syurga."
Beliau ialah pengasuh anak Firaun, pemerintah kejam di Mesir yang
mengaku dirinya Tuhan. Masyitah berfizikal lemah, mempunyai semangat kuat
dan jiwa keIslaman sehingga mampu menafikan keangkuhan Firaun.

Masyitah ialah pelayan raja. Beliau adalah seorang rakyat yang masih sedar
dan beriman kepada Allah tetapi disebabkan kekejaman Firaun, beliau dan
ramai lagi terpaksa menyembunyikan keimanan mereka.

Pada suatu hari, ketika Masyitah menyikat rambut puteri Firaun, tiba-tiba
sikat itu terjatuh. Dengan tidak sengaja, beliau menyebut nama Allah.

Apabila puteri itu mendengar perkataan Allah, dia bertanya kepada
Masyitah, siapakah Allah itu. Masyitah pada mulanya enggan menjawab tetapi
selepas didesak berkali-kali, beliau akhirnya memberitahu bahawa Allah
adalah Tuhan Yang Esa dan Tuhan Sekalian Alam.

Puteri itu mengadu kepada Firaun mengenai perkara itu menyebabkan Firaun
terlalu marah apabila mengetahui Masyitah menyembah tuhan selainnya.
Masyitah dipaksa Firaun memperakui dirinya (Firaun) sebagai Tuhan, tetapi
dengan penuh keberanian beliau berkata: "Tuhan aku dan Tuhan kamu adalah
Allah."

Perkataan itu menimbulkan kemarahan Firaun, lalu memerintahkan dibuat
patung lembu daripada tembaga untuk diisi minyak bagi merebus Masyitah.

Menteri Firaun, iaitu Hamman, salah seorang penghuni neraka, diperintahkan
Firaun untuk membunuh Masyitah. Firaun memerintahkan patung lembu itu
diletakkan di atas api sehingga minyak di dalamnya panas menggelegak dan mengarahkan Masyitah dan ahli keluarganya dilontar seorang demi seorang.

Pada waktu giliran bayinya hendak dimasukkan ke dalam patung lembu tembaga itu untuk direbus, Masyitah hampir mengaku kalah dan menyerah kepada kemahuan Firaun
kerana terlalu sayangkan anaknya. Tetapi dengan kehendak Allah, berlaku
kejadian luar biasa apabila bayi itu dengan fasih berkata: "Wahai ibuku!
Teruskanlah dan jangan menyerah kalah, sesungguhnya engkau di atas (jalan)
kebenaran."

Masyitah dan keluarganya mempertahankan keimanan mereka dengan mengatakan
Allah Tuhan Yang Esa dan Firaun hanya manusia biasa. Lalu semuanya syahid
dibunuh Firaun.

Keberanian seorang wanita memperjuangkan kebenaran dan keimanan ini
dirakam dan diingati setiap tahun oleh seluruh manusia melalui peristiwa
Israk Mikraj.

Semua ahli keluarga Masyitah mendapat balasan syuhada daripada Allah
kerana mempertahankan akidah sehingga mati.

Dalam perjalanan itu, Baginda turut diperlihatkan 10 jenis seksaan yang
menimpa wanita yang membuatkan Rasulullah SAW menangis setiap kali
mengenangkannya.

Dalam perjalanan itu, antaranya Baginda diperlihatkan perempuan yang
digantung dengan rambut dan otak di kepalanya mendidih. Mereka adalah
perempuan yang tidak mahu melindungi rambutnya daripada dilihat lelaki
lain.

Seksaan lain yang diperlihatkan Baginda ialah perempuan yang digantung
dengan lidahnya dan tangannya dikeluarkan daripada punggung dan minyak
panas dituangkan ke dalam kerongkongnya. Mereka adalah perempuan yang suka
menyakiti hati suami dengan kata-katanya.

Baginda juga melihat bagaimana perempuan digantung buah dadanya dari arah
punggung dan air pokok zakum dituang ke dalam kerongkongnya. Mereka adalah
perempuan yang menyusui anak orang lain tanpa keizinan suaminya.

Ada pula perempuan diikat dua kakinya serta dua tangannya sampai ke ubun
dan dibelit beberapa ular dan kala jengking. Mereka adalah perempuan yang
boleh solat dan berpuasa tetapi tidak mahu mengerjakannya, tidak berwuduk
dan tidak mahu mandi junub. Mereka sering keluar rumah tanpa mendapat izin
suaminya terlebih dulu dan tidak mandi iaitu tidak bersuci selepas habis
haid dan nifas.

Selain itu, Baginda melihat perempuan yang makan daging tubuhnya sendiri
manakala di bawahnya ada api yang menyala. Mereka adalah perempuan yang
berhias untuk dilihat lelaki lain dan suka menceritakan aib orang lain.

Baginda juga melihat perempuan yang memotong badannya sendiri dengan
gunting dari neraka. Mereka adalah perempuan yang suka memasyhurkan diri
sendiri supaya orang melihat akan perhiasannya.

Seksaan lain yang dilihat Baginda ialah perempuan yang kepalanya seperti
kepala babi dan badannya pula seperti keldai. Mereka adalah perempuan yang
suka mengadu domba dan sangat suka berdusta.

Ada pula perempuan yang Baginda nampak rupanya berbentuk anjing dan
beberapa ular serta kala jengking masuk ke dalam mulutnya dan keluar
melalui duburnya. Mereka adalah perempuan yang suka marah kepada suaminya
dan memfitnah orang lain.

Astaghfirullahal ‘azim…
Na’uzubillah…






   Nukilan;

Monday, July 13, 2009

** `PANDUAN MENGURANGKAN TEKANAN KERJA~





Tertekan?... Atasinya dengan:


1) Berwuduk
Biasakan diri dalam keadaan berwuduk. Amalan berwuduk memberikan ketenangan Jiwa dan segala kerja yang susah akan menjadi senang diselesaikan. Selain itu, berwuduk dapat menghindarkan diri dari gangguan syaitan yang suka menghasut apabila kita dalam berkeadaan letih dan marah.

2) Banyakkan Membaca Al-Quran
Ganjaran yang besar akan diberikan oleh Allah s.w.t. jika umatnya membaca Al-Quran walaupun satu ayat. Waktu yang sesuai untuk kita membaca Al-Quran ialah selepas solat lima waktu dan waktu-waktu lain seperti ketika berehat dan sebelum tidur. Biasakan diri dan jadikan Al-Quran sebagai teman paling akrab pada sepanjang waktu.

3) Banyakkan Solat Sunat
Manusia merupakan makhluk yang paling mulia di sisi Allah s.w.t. maka itu kita disuruh membanyakkan amal ibadat kita sehari-hari. Amalan sembahyang sunat seperti solat sunat hajat, solat sunat taubat, solat sunat tasbih, solat sunat duha dan sebagainya memberikan ketenangan dan kekuatan dalam diri kita.

4) Berdoa kepada Allah s.w.t.
Mengingati Allah s.w.t. senantiasa ketika dalam suka dan duka. Memohon petunjuk dan keampunan agar hari-hari yang dilalui menjadi mudah. Doa yang mustajab beserta keikhlasan dan hati yang suci memohon bersungguh-sungguh akan dimakbulkan Allah s.w.t. Maka kita digalakkan berusaha supaya mencapai sesuatu hajat di samping berdoa hanya kepada Allah s.w.t. yang Esa.

5) Beriadah
Aktiviti beriadah dapat mengurangkan tekanan. Badan yang sihat dan otak yang cerdas mampu membentuk peribadi yang berhemah. Segala tekanan di tempat kerja dapat dikurangkan dengan melakukan aktivi-aktivit riadah. Aktiviti riadah juga dapat mengeratkan hubungan kekeluargaan jika kita mengamalkan aktiviti beriadah bersama keluarga.

6) Pemakanan Seimbang
Pengambilan makanan yang berlebihan dan tidak seimbang juga merupakan faktor tekanan sewaktu bekerja. Oleh yang demikian, cara untuk mengurangkan tekanan adalah mengamalkan diet dengan disiplin yang kuat. Makanan yang tidak seimbang memudaratkan kesihatan dan mudah terdedah dengan pelbagai penyakit kronik seperti jantung, darah tinggi dan kencing manis.

7) Luahan perasaan
Mereka yang menghadapi tekanan adalah digalakkan meluahkan segala perkara yang terbuku dihati. Dengan luahan perasaan ini kita dapat meredakan hati dan perasaan yang terpendam sekian lama. Luahan ketidakpuashatian pada orang lain boleh dilakukan dengan menulis atau menconteng diatas sekeping kertas, notice board atau meramas bola getah. Tindakan demikian akan dapat meredakan hati yang gundah gulana atau marah. Ada juga sesetengah mereka meluahkan perasaan dengan menangis. Menangis dengan sepuas-puas hati dapat meredakan fikiran yang kusut. Elakkan menceritakan masalah peribadi kita kepada orang ketiga sekiranya kita berada dalam keadaan tertekan. Sekiranya kita merasakan ingin meluahkan segala isi hati kita yang celaru, pastikan orang yang mendengar masalah kita merupakan orang yang boleh dipercayai dan tidak kianati diri kita.

8) Inisiatif
Setiap individu harus tanamkan sikap inisiatif dalam minda. Amalan ini merupakan tindakan positif jika kita berada dalam keadaan tertekan. Yakni kita tahu meletakkan situasi diri kita dalam keadaan yang sepatutnya dan berkemampuan mencari alternatif lain untuk menyelesaikan masalah sendiri. Jangan biarkan diri kita berada dalam satu kepompong/kongkongan jika kita menghadapi masalah. Sebaliknya ambil tindakan susulan dan perancangan rapi jika kita dalam delima.

9) Melayari Internet
Kaedah ini juga boleh meredakan tekanan kerja. Dengan melawat laman-laman web yang berinformasi dan laman web diskusi. Cara ini merupakan tindakan positif untuk menjana minda dan bersikap peka dalam sesuatu perkara yang berkait dengan keadaan sekeliling.

10) Senaman Ringan
Lakukan senaman ringan di tempat kerja sekiranya ketika itu kita dalam keadaan tertekan. Senaman ringan seperti berjalan, lunjurkan kaki dan sebagainya dapat merehatkan minda dalam seketika.

Kesimpulannya, tekanan kerja bukanlah satu bebanan yang amat sukar diatasi. Sebaliknya terletak pada diri kita samada berusaha memperbaikinya atau tidak. Usaha yang gigih beserta kesabaran merupakan jalan penyelesaian yang jitu. Segala kerumitan dan kesukaran akan dapat diatasi jika kita bersikap wawasan.






   Nukilan;

Thursday, July 9, 2009

** `TEKA-TEKI IMAM GHAZALI~

??????????



Imam Ghazali = " Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?
Murid 1 = " Orang tua "
Murid 2 = " Guru "
Murid 3 = " Teman "
Murid 4 = " Kaum kerabat "
Imam Ghazali = " Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI . Sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati ( Surah Ali-Imran :185).



Imam Ghazali = " Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini ?"
Murid 1 = " Negeri Cina "
Murid 2 = " Bulan "
Murid 3 = " Matahari "
Murid 4 = " Bintang-bintang "
Iman Ghazali = " Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama".



Iman Ghazali = " Apa yang paling besar didunia ini ?"
Murid 1 = " Gunung "
Murid 2 = " Matahari "
Murid 3 = " Bumi "
Imam Ghazali = " Semua jawaban itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al A'raf: 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka."



IMAM GHAZALI" Apa yang paling berat didunia? "
Murid 1 = " Baja "
Murid 2 = " Besi "
Murid 3 = " Gajah "
Imam Ghazali = " Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Azab : 72 ). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah."



Imam Ghazali = " Apa yang paling ringan di dunia ini ?"
Murid 1 = " Kapas"
Murid 2 = " Angin "
Murid 3 = " Debu "
Murid 4 = " Daun-daun"
Imam Ghazali = " Semua jawaban kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali didunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT . Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat "



Imam Ghazali = " Apa yang paling tajam sekali di dunia ini? "
Murid- Murid dengan serentak menjawab = " Pedang "
Imam Ghazali = " Itu benar, tapi yang paling tajam sekali didunia ini adalah LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri "






   Nukilan;

** `PAYAHNYA MALAIKAT MEMINTA TANAH DARI BUMI~


tanah bkn sebarang tanah......



Kita selalu mendengar kisahnya Nabi Adam AS. Dan kita juga terlalu tahu tentang kejadianya manusia itu adalah dari tanah. Tetapi apakah kita tahu akan tanahnya itu?

Apakah kita tahu akan prosesnya kejadian itu?

Mari kita baca kupasan yang sedikit ini, mudah-mudahan kita lebih mengetahui tentangnya dan Insyaallah dapatlah kita mempelajarinya bersama-sama. Berpesan- pesanlah pada kebaikan dan berpesan-pesanlah pada kesabaran.



BETAPA PAYAHNYA MALAIKAT-MALAIKAT MEMINTA TANAH DARI BUMI UNTUK NABI ADAM AS (ABUL BASYAR / Bapa segala manusia)

Pada suatu ketika, Allah SWT menitahkan kepada malaikat Jibril supaya turun ke bumi untuk mengambil sebahagian tanahnya untuk mencipta Adam. Akan tetapi
apabila beliau sampai ke bumi, bumi enggan membenarkan tanahnya diambil untuk dijadikan Adam kerana bumi kuathir Adam akan menjadi maksiat kepada Allah. Lalu Jibril kembali ke hadrat Allah memberitahu bahawa ia tidak dapat berbuat apa-apa apabila mendengar mendengar sumpah bumi.

Setelah itu, Allah memerintah malaikat Mikail. Jawapan bumi masih sama lalu Allah memerintahkan malaikat Israfil dan jawapan bumi masih tidak berganjak.

Masing-masing kembali dengan jawapan yang hampa.Akhirnya, Allah menyuruh
malaikat Izrail turun ke bumi.Kata Allah:
" Hai Izrail! Engkaulah kini yang aku tugaskan mengambil tanah. Meskipun bumi bersumpah-sumpah dengan ucapan, jangan engkau mundur. Katakan bahawa
kerjamu atas perintah dan atas namaKu."

Apabila Izrail turun ke bumi dan menyampaikan perintah Allah kepada bumi, maka akhirnya bumi mengizinkan tanahnya diambil. Setelah Izrail mengambil beberapa jenis tanah,kembalilah ia ke hadrat Allah.

Lalu Allah berfirman: "Ya Izrail, pertama engkau yang Ku tugaskan mengambil
tanah, dan kemudian di belakang hari kelak akan kutugaskan engkau mencabut
roh manusia."

Maka kuathirlah Izrail kerana bimbang akan dibenci oleh umat manusia.Lalu Allah berfirman lagi: "Tidak, mereka tidak akan memusuhi kamu. Aku yang mengaturnya, dan aku jadikan kematian mereka itu bersebab antaranya terbunuh, terbakar, sakit dan sebagainya.



JENIS TANAH YANG DIGUNAKAN:

1. Tanah tempat bakal berdirinya Baitul Mugaddis
2. Tanah Bukit Tursina
3. Tanah Iraq
4. Tanah Aden
5. Tanah Al-Kautsar
6. Tanah tempat bakal berdiringa Baitullah
7. Tanah Paris
8. Tanah Khurasan
9. Tanah(Babylon)
10. Tanah India
11. Tanah syurga
12. Tanah Tha'if

Menurut Ibnu Abbas:
1. Kepala Adam dari tanah Baitul-Muqaddis kerana disitulah berada otak manusia,dan disitulah tempatnya akal.

2. Telinganya dari tanah Bukit Thursina, kerana dia alat pendengar dan tempat menerima nasihat.

3. Dahinya dari tanah Iraq,kerana disitu tempat sujud kepada Allah.

4. Mukanya dari tanah Aden, kerana disitu tempat berhias dan tempat kecantikan.

5. Matanya dari tanah telaga Al-Kautsar, tempat menarik perhatian.

6. Giginya dari tanah Al-Kautsar, tempat memanis-manis.

7. Tangan kanannya dari tanah Kaabah,untuk mencari nafkah dan kerjasama,sesama manusia.

8. Tangan kirinya dari tanah Paris,tempat beristinjak.

9. Perutnya dari tanah Babylon. Disitulah tempat seks(berahi) dan tipudaya syaitan untuk menjerumuskan manusia ke lembah dosa.

10.Tulangnya dari tanah Bukit Thursina,alat peneguh tubuh manusia.

11.Dua kakinya dari tanah India, tempat berdiri dan jalan.

12.Hatinya dari tanah syurga Firdaus,kerana disitulah iman, keyakinan,ilmu, kemahuan dan sebagainya.

13.Lidahnya dari tanah Tha'if, tempat mengucap Syahadat, bersyukur dan berdoakan kepada Tuhan.



PROSESNYA KEJADIANNYA:

1. Ketika Allah jadikan Adam, tanah itu dicampur dengan air tawar, air masin, air hanyir, angin dan api. Kemudian Allah resapkan Nur kebenaran dalam diri Adam dengan berbagai macam "sifat".

2. Lalu tubuh Adam itu digenggam dengan genggaman "Jabarut" kemudian diletakkan didalam "Alam Malakut".

3. Sesungguhnya tanah yang akan dijadikan "tubuh Adam" adalah tanah pilihan Maka sebelum dijadikan patung, tanah itu dicampurkan dengan rempah-rempah dan wangi-wangian dari sifat Nur sifat Allah, dan dirasmikan dengan air hujan "Barul Uluhiyah".

4.Kemudian tubuh itu dibenamkan didalam air "Kudral-Izzah- Nya" iaitu sifat "Jalan dan Jammal".Lalu terciptalah tubuh Adam yang sempurna.

5.Demikian pula roh, ketika itu diperintah masuk kedalam tubuh Adam, ia merasa malas dan enggan, lalu ia berputar-putar, mengelilingi patung Adam yang terlantar. Kemudian Allah menyuruh malaikat Izrail untuk memaksa roh itu masuk.Akhirnya mahu tidak mahu roh itupun masuk dan menyerah kepada Izrail.

Menurut riwayat ketika Adam masih berada di syurga, sangat baik sekali kulitnya. Tidak seperti warna kulit manusia. Kerana Adam telah diturunkan ke dunia, terjadilah perubahan pada warna kulitnya. Sebagai peringatan, yang masih tertinggal warnanya
hanyalah pada kuku manusia. Oleh itu, meskipun orang kulitnya hitam,tetapi warna
kukunya adalah sama, ialah putih kemerah-merahan.

Dijadikan pada tubuh Adam ada sembilan rongga atau liang. Tujuh buah liang dikepala,dan dua buah liang di bawah badan letaknya.

Tujuh buah letaknya adalah di:

1. Kepala : dua.liang mata, Dua liang telinga, Dua liang hidung dan sebuah liang mulut.
2. Dibawah: Sebuah liang kemaluan dan liang dubur.

Dijadikan pula lima buah pancaindera:

1. Mata alat penglihatan
2. Hidung alat penciuman
3. Telinga alat pendengaran
4. Mulut alat merasa manis, masin dan sebagainya.
5. Anggota tubuh lainya seperti kulit, telapak tangan, untuk merasa halus, kasar dan
sebagainya.

Setelah Roh masuk kedalam tubuh Adam :
Lalu roh itu masuk perlahan-lahan sehingga ke kepalanya yang mengambil masa 200 tahun. Demikianlah Allah memberi kekuatan pada Izrail untuk memasukkan roh ke dalam tubuh Adam.

Setelah roh meresap ke kepala Adam, maka terjadilah otak dan tersusunlah urat-urat sarafnya dengan sempurna. Kemudian terjadilah matanya dan seketika itu matanya terus terbuka melihat dan melirik kekiri, ke kanan dan kebawah dimana pada masa itu
bahagian badannya masih merupakan tanah keras.

Dilihatnya kiri dan kanan para malaikat yang sedang menyaksikan kejadian dia. Ketika itu dia telah dapat mendengar para malaikat mengucapkan tasbih dengan suara yang merdu dan mengasyikkan.

Kemudian ketika roh sampai kehidungnya lalu ia bersin, serta mulutnya terbuka.

Ketika itulah Allah ajarkan padanya ucapan Alhamdulillah. Itulah ucapan

Adam pertama kalinya kehadrat Allah. Lalu Allah berkata :"Yarhamukallah"
yang membawa erti: "Semoga engkau diberi rahmat Allah". Oleh kerana itu jika
orang bersin, menjadi sunat mengucap "Alhamdulillah" dan orang yang mendengarnya sunat pula mengucapkan "Yarhamukallah" .

Kemudian ketika roh sampai pada dadanya, tiba-tiba saja ia mahu bangun. Padahal sebahagian bawah badannya masih tanah dan keras. Disini menunjukkan sifat manusia yang suka tergesa-gesa (tidak sabar). Sebagaimana firman Allah SWT bermaksud:
"Dan adalah manusia itu, suka tergesa-gesa" .(Al-Israk: II)

Maka ketika roh itu sampai dibahagian perutnya, maka terjadilah susunan isi perut dengan sempurna. Maka seketika itu terasalah lapar. Kemudian terus roh itu meresap
sampai ke seluruh tubuh, tangan, kaki lalu terjadi darah daging dan tulang. Urat-urat berkulit dengan sempurna, yang mana kulit itu kian lama kian cantik dan halus.

Begitulah proses kejadian-kejadian tubuh Adam. Setelah kejadian Adam sempurna sebagai manusia, maka dialah merupakan makhluk manusia yang pertama. Wajahnya cukup cantik, semua malaikat berasa kagum melihat Adam yang begitu menawan. Kemudian Adam diarak oleh malaikat-malaikat selama 100 tahun lalu diperkenalkan kepada seluruh penghuni dari langit pertama hinggalah kelangit tujuh sebelum dibawa ke syurga tempat mula-mula Adam dijadikan.






   Nukilan;

** `APA SUMBANGAN KITA TERHADAP IBU BAPA?~





Ibu bapa merupakan orang yang wajib kita hormati dan taati. Perintah
mentaati keduanya jelas termaktub di dalam Quran dan Hadith. Mengecilkan
hati, melawan atau mengherdik keduanya dianggap sebagai derhaka.

Menderhaka kepada ibubapa adalah satu dosa besar dan tidak akan mencium bau
syurga; meskipun banyak beribadat kepada Allah. Allah tidak menerima ibadat
orang yang derhaka kepada ibubapa.

Dalam satu hadith, Nabi Muhammad saw bersabda bahawa keredhaan Allah
bergantung kepada keredhaan kedua ibubapa. Ini bermakna jika ibubapa suka
kepada kita, Allah turut meredhai kita. Sebaliknya jika mereka marah dan
berkecil hati kepada kita, Allah turut murka kepada kita.

Pernah seorang sahabat mengadu kepada Rasulullah tentang perangai ibunya
yang suka meminta-minta kepadanya. Baginda marah dan menempelak sahabat itu
dengan mengatakan bahawa bukan saja dalam harta malahan dalam dirinya
sendiri ada hak kedua ibubapanya. Jelas ibubapa mempunyai hak terhadap apa
saja yang ada pada kita.

Sejak kita di dalam kandungan, ibu menanggung segala kesakitan dengan penuh
sabar. Begitu juga setelah dilahirkan, ibu mengasuh dan menjaga kita dengan
penuh kasih sayang. Jika kita sakit, ibu tidak lelap tidur. Mereka
berkorban apa saja untuk kita. Tetapi setelah kita besar dan boleh
berdikari, sanggupkah kita mengecewakan hatinya.

Oleh kerana besarnya pengorbanan ibubapa terhadap kita, maka sewajarnyalah
Allah mewajibkan kita mematuhi mereka. Ganjaran di atas layanan kita
terhadap ibu bapa dibalas oleh Allah tunai semasa di dunia lagi. Contohnya,
jika kita mentaati mereka, anak-anak kita akan taat kepada kita. Sebaliknya
jika kita menderhaka kepada mereka, anak-anak kita akan derhaka kepada kita
pula.

Nabi Muhammad saw pernah bersabda:
"Barangsiapa semasa paginya mendapat keredhaan ibu bapa, nescaya dibukakan
baginya semua pintu syurga. Sebaliknya jika semasa pagi lagi telah
menyakiti hati ibubapa, nescaya akan dimasukkan ke dalam neraka."

Kita sebenarnya tidak berdaya membalas jasa ibu dan bapa. Hakikat ini
perlulah kita insafi. Jika mereka tidak wujud di dunia, kita juga tidak
akan lahir di dunia ini. Oleh sebab itu, kita digalakkan mendoakan mereka
setiap kali selepas solat. Jika mereka masih hidup, layanilah mereka dengan
sebaik-baik mungkin. Tetapi jika sudah meninggal dunia, selalulah
menziarahi tanah perkuburan di samping mendoakan kesejahteraannya. Buatlah
sebarang kebajikan seperti sedekah dan niatkan pahala untuk arwah ibu dan
bapa. Mereka akan menerima pahala tersebut. Inilah sahaja bukti ketaatan
yang dapat kita tunjukkan terhadapnya.

Akhirnya, ingatlah pesanan Nabi saw:
"Khabarkanlah berita gembira ini kepada mereka yang berbuat baik kepada
ibubapa: Buatlah apa saja bahawasanya Allah Taala telah mengampuni mereka.
Dan khabarkan berita buruk kepada mereka yang menderhakai ibubapa, buatlah
seberapa banyak ibadat yang disukai, bahawasanya Allah Taala tidak akan
memberikan keampunan sedikitpun kepadanya."
"Ingatlah anak yang berbuat baik kepada ibubapa tidak akan masuk neraka.
Dan anak yang derhaka kepada mereka tidak akan masuk syurga."






   Nukilan;

Tuesday, July 7, 2009

** `MANGKUK YG CANTIK, MADU, & SEHELAI RAMBUT~




+



+

Nampak tak rambut yg sehelai tu?...



Rasulullah SAW, dengan sahabat-sahabatnyaAbu Bakar r.a.,Umar r.a., Uthman r.a., dan 'Ali r.a., bertamu ke rumah Ali r.a. Di rumah Ali r.a. isterinya Sayidatina Fathimah r.ha. puteri Rasulullah SAW menghidangkan untuk mereka madu yang diletakkan di dalam sebuah mangkuk yang cantik, dan ketika semangkuk madu itu dihidangkan sehelai rambut terikut di dalam mangkuk itu. Baginda Rasulullah SAW kemudian meminta kesemua sahabatnya untuk membuat suatu perbandingan terhadap ketiga benda tersebut (Mangkuk yang cantik,madu, dan sehelai rambut.)

Abu bakar r.a. berkata, "iman itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini, orang yang beriman itu lebih manis dari madu, dan mempertahankan iman itu lebih susah dari meniti sehelai rambut".
Umar r.a. berkata, "kerajaan itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini, seorang raja itu lebih manis dari madu, dan memerintah dengan adil itu lebih sulit dari meniti sehelai rambut".
Uthman r.a. berkata, "ilmu itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini, orang yang menuntut ilmu itu lebih manis dari madu, dan ber'amal dengan ilmu yang dimiliki itu lebih sulit dari meniti sehelai rambut".

'Ali r.a. berkata, "tamu itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini, menjamu tamu itu lebih manis dari madu, dan membuat tamu senang sampai kembali pulang kerumahnya adalah lebih sulit dari meniti sehelai rambut".

Fatimah r.ha.berkata, "seorang wanita itu lebih cantik dari sebuah mangkuk yang cantik, wanita yang berpurdah itu lebih manis dari madu, dan mendapatkan seorang wanita yang tak pernah dilihat orang lain kecuali muhrimnya lebih sulit dari meniti sehelai rambut".

Rasulullah SAW berkata, "seorang yang mendapat taufiq untuk ber'amal adalah lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini, ber'amal dengan 'amal yang baik itu lebih manis dari madu, dan berbuat 'amal dengan ikhlas adalah lebih sulit dari meniti sehelai rambut".
+++++++++++++++++++++++++++++++
Malaikat Jibril AS berkata, "menegakkan pilar-pilar agama itu lebih cantik dari sebuah mangkuk yang cantik, menyerahkan diri; harta; dan waktu untuk usaha agama lebih manis dari madu, dan mempertahankan usaha agama sampai akhir hayat lebih sulit dari meniti sehelai rambut".

Allah SWT berfirman, " Syurga-Ku itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik itu, nikmat syurga-Ku itu lebih manis dari madu, dan jalan menuju syurga-Ku adalah lebih sulit dari meniti sehelai rambut".






   Nukilan;

** `PARENTS PLK TURUN TUTA..~




Ni map eksenn jee.....haha



Sabtu lps parents turun JB. Seronoknye…mggu lps x jumpa ayah ibu.. Ayu masak nasi goreng siap2.. tp tgh masak ank2 kakak dh bangun so tukar shift…hehe… abg ipar smbung masak.. Dlm kul 10 lbh tu ayah mat dtg bawa sedara… borak2 jap n dlm kul 11 ayah ibu pn smpai… Sblm tu masa on d way ibu call ajak gi shopping baju utk ayah time ayah gi ngajar… So ayu on je… Besan dh bjumpa..borak2… Nasi pn smpai n mkn ramai2.
Lps mkn abg ipar ikut ayah mat n sedara td gi kenduri... tp nk dijadikan cite rupa2nya ayah mat gi slh hari… salah tmpat lg… klakar… ksian diorg pusing2 cari rmh..
Ayah pn gerak gi ngajar. Kul 12 jmput kakak balik dr sek..siap2 n gi la shopping dlm kul 2 lbh…

Smpai2 je kat Jusco, gi mkn dulu… Kat sana dok layan wawa gi ulang-alik keluar masuk toilet…:)… Mula2 buang yg kecik lps tu buang yg bsr plk….:)..
Dh lega agknya… wawa pn apa lg… dgn riang ria blari2 dgn mak ucu die… Pnt lari mintk dukung dgn nenek dia plk… “Nenek mana larat….”… Rupa2nya dia dh penat, kaki dh sakit sbb kasut dh sempit. So kakak pn belikan la wawa sandle baru, wrma pink lg… cantiknya…
X sgka asalnya nak shopping baju utk ayah blh t’jebak shopping handbag. Mula2 kakak beli, lps tu ayu n ibu plk. Skali 3 beg beli.. hmm …:).. Sronok sbb ada yg ibu pilihkan n ada jgk yg pilih sndri…

Blk rmh je nmpk ayah tggu dpn rmh, dlm car… ksian ayh penat... Masuk rmh bg ayh baju2 yg d beli utk try tp besar plk. X sgka saiz yg ayh mintak x sesuai. Ibu mintak abg ipar bawa ayh gi Jusco smula utk tkr baju lain, nasib baik blh tkr…

Ayu tgk aiman dh mngantuk sgt2 so bg susu dia trs tido.. dgn acik ayu dia skali tido…hmm terrtido.. Pnt sgt agknya smpai ayah blik pn xprasan. Ada dengar jgk ayh pggil, kejut ayu bangun tp x tau nape mata kelat sgt… terasa mcm dlm mimpi tp sbnrnya mmg ayh kejut bgn.. Aduhhh sakit bdn ttido kt kerusi.. sedar2 tgn dh tlepas drpd buai.. tgk aiman tido dlm buai sedap bebeno….

Ayu pn siap2 buat apa yg ptt smbil kakak msk kt dapur… then ktorg mkn ramai2 dgn boy skali… Lbh krg kul 9.30 ktorg pn gerak balik… Sdh rasanya nk tnggalkan wawa n aiman tp malu nk nangis…ramai org tgk nnti…
On d way balik, lps naik h/way ayh tkr driving dgn ibu. Spnjg ibu drive teman ibu smbil borak2. Dh nk smpai simpang exit Tgkak ibu ckp, after midninght tol akn dpt less. Tp bila dh smpai simpang tu ada lg 6 mnt nk kul 12. So ibu pn stop la jap kat tepi jln. Klakar je… tp ayu xsabar nk tgk bpe blh dpt less… Ayh tbangun time ktorg stop tu. Ayu bgtau nk tggu kul 12, ayah pn diam je n smbung tido….:p… Tepat kul 12 masuk tol n kite kete p’1 dpt less. RM2 kurang…ok la tu… Klu mcm tu lps ni bila trn jb, make sure nk balik tgkak, smpai tol kul 12…hehe… tp 2 la…klu jln mlm ni ngntuk…..
Akhirnya, selamat smpai rmh…. Ohhh rindunya kat bilik ku….. ZZzzzzzzz….


……….:)…..







   Nukilan;

** `TURUN TUTA...~




Ini cuma map eksen je ye....:)..



3 minggu lepas turun jb jaga aiman x sihat. Kesian aiman, x lincah n happy mcm slalu.. Sejak dia sakit, just dok rumah ayu jaga. X gi rmh nenek yg jaga slalu tu..
Tp alhamdulillah, bbrapa hari lps tu aiman dh mula ketawa n nk main. Mlm minggu hari tu aiman dh mula buat bising, dh pandai capai rotan ibu dia…siap angkat tinggi2 lagi rotan tu… nk jadi cikgu mcm ibu dia jgk la tu…hehe.. lega tengok aiman dh mula sihat tp still bagi ubat jgk.. Si Wawa tengok adik dia kena makan ubat dia pn nk mkn jgk. Aiman punya la x suka makan ubat.. lain plk karenah si wawa ni. Bila bawa Aiman gi check doctor aiman nangis x suka tp wawa siap cakap kat doctor mintak check.. x ke pelikk… doctor pun layankan je la.. tp bagus jgk permintaan dia tu sbb bila doctor check, doctor bgtau kakak dlm telinga wawa ada tahi telinga keras. Waduhh… tp time tu doctor just check gitu2 je sekadar nk penuhi permintaan si mak nenek ni…hehe…

Bbrpa hari lps tu wawa ada ngadu telinga dia sakit so kakak bawa gi klinik lg, klinik lain plk, dh slalu gi klinik ni… Doctor bg ubat telinga, version baru pnya… lebih mudah n cepat..lebih mujarab gitu.. Titik je kat dlm telinga n dlm masa 15 minit, tahi telinga mula lembut n pecah, dh blh kluarkan. Mlm tu bkn main lg wawa bila telinga dia nk kena titik tp bila telinga kena korek dgn ibu dia menangis bkn main kuat lg.. sakit.. smpai aiman tgh sdp tido pn bangun.

Mlm Sabtu, ktorg gi shopping brg dapur. Wawa bkn main lg jln smbil sorong troli kecikk..mmg comel jekk… Abg ipar ltk susu dia kt troli tu so troli tu x la kosong.. Agknya seronok sgt jln2 smpai byk kali troli kecik dia tu langgar kaki ayah dia.. smpai ayah dia pn naik geram. Mne x nye..jln ke depan tp mate tgk kiri kanan… kn dh accident...:)
Bkn main seronok lg… x pasal2 si wawa ni joget cucuk langit plk…kt tgh org ramai plk tuh… haiii si bulat ni..ade2 aje…:p..
Smpai kat satu lorong tu abg ipar ngala ke kanan n ktorg pn ikutla tp si wawa ni terlajak ke depan. Bila ktorg panggil menjajo2 dia nk patah balik smpai troli dia senget nk tumbang…blh tahan kuat jgk si wawa ni thn troli dia tu drpd tumbang…n ada la sorg laki ni kebetulan dgn family dia lalu dekat dgn wawa, tlg tegakkan balik troli kecik dia tuh..
“Kakak Wawa, say thank you to uncle…” Dgn malu2 dia pn cpt2 jln gi kat ktorg. Segan agknya dia..smpai apa yg ayu ckp pn dia x endah.. Nk tgelak pn ada tp fkrkan susah payah dia tahan troli drpd nk tmbang td jd kesian plk.. Siap mengeluh lg.. “Aduh….sakit bahu Wawa..” t’gelak trs ktorg dengar.. Berat thn troli td tu la…

hmm…

Blk rmh msg2 dh penat tp tu la.. klu dh nama wawa pika, mmg ssh nk tido..


Soknya ahad pagi ayah mat dtg rmh bawa isma.. So ktorg gi la jln2 taman bawa bdk2 ni..
Smpai kat taman diorg pn gi la main. Tau2 isma dtg bgtau wawa t’kencing… laahai…
Kakak amik baju wawa nk salinkan dia, dgn muka innocent dia tu… dia ckp… “Ibu, wawa kencing…”… …:)…


Mlm tu ktorg gi mkn kat luar.. kedai tu katanya sedap n surprised jgk bila order tomyam campur, ada ayam, udang, kupang, n ketam dlm tomyam tu.. Klu x silap sotong pn ada kot… Biasanya bila order tomyam campur Cuma ada ayam, udang, n sotong je..
Sronok ayu mkn smpai x sedar ayu org last mkn. Kakak surprised bila tgk ayu mkn dgn selera masa tu… hehe… xprasan plk kakak tgk.. Senyum je kakak masa tu… “Suka tgk ayu makan…” kata kakak.. hehehehe….
Memang sedap la kak… nti kte gi stu lg ek…:)..
Dh kenyang…jom balik….hehehe….;)..





   Nukilan;

** `BAGAIMANA KITA BERNAFAS KETIKA TIDUR?~

BAGAIMANA KITA BERNAFAS KETIKA KITA TIDUR, SEDANGKAN KETIKA ITU KITA DALAM KEADAAN BAWAH SEDAR?..





Adakah anda pernah melihat orang tidur, rakan, saudara, anak atau sesiapa sahaja?. Ketika tidur kita sebenarnya perlahan-lahan memasuki alam bawah sedar yang hampir gelap kecuali sekiranya hadir mimpi yang membuatkan tidur kita terganggu. Keadaan ini sebenarnya mempunyai kaitan rapat dengan fizik. Kaitan dengan bidang ini boleh difahami dengan jelas melalui definisi fizik itu sendiri yang merupakan kajian tentang hubunga jirim dan tenaga. Kita sememangnya terbina daripada jirim dan tenaga, begitu juga dengan alam semesta.

Ketika ahli fizik menemui hukum dan prinsip jirim, tenaga dan hubungan antara keduanya, mereka turut menemui hukum tentang semua fenomena fizik termasuklah cuaca dan Galaksi Bima Sakti yang jaraknya berjuta tahun cahaya. Namun terdapat juga fenomena fizik yang masih misteri seperti lohong hitam dan pernafasan. Inilah bermulanya cerita tentang tidur dan pernafasan yang sudah tentu menpunyai hubung kait dengan fizik. Organisma hidup dikategorikan sebagai paling istimewa kerana perkara asas yang boleh dilakukan, misalnya pernafasan. Tahukan anda bagaimana dan kenapa kita perlu bernafas?. Semua jawapan itu bermula dengan bagaimana paru-paru berfungsi.

Apabila kita menarik nafas, paru-paru akan mengembang dan membuatkan ruang yang lebih besar dalam paru-paru, dengan kata lain, isi padu dalam paru-paru bertambah. Dan apabila kita menghembus nafas, paru-paru mengecut dan isi padu berkurang. Pergerakan paru-paru ini membuatkan udara masuk dan keluar daripada badan. Aliran udara yang berlaku ini sebenarnya mematuhi beberapa hukum fizik.

Hukum fizik: Pergerakan udara disebabkan beberapa perkara. Salah satunya adalah perubahan suhu. Berdasarkan eksperimen dan pemerhatian, udara bergerak daripada keadaan panas kepada sejuk dan bukannya daripada sejuk kepada panas. Cara mudah untuk memahaminya ialah dengan memerhatikan pergerakan stim atau wap air. Wap air akan bergerak daripada air yang mendidih kepada udara di sekitar air berkenaan yang lebih sejuk. Namun ini bukanlah alasan mengapa kita menarik dan menghembus nafas.

Sebenarnya tidak ada perubahan suhu yang ketara dalam badan manusia atau hidupan lain. Pernafasan berlaku disebabkan hukum gerakan udara kedua, iaitu perbezaan tekanan udara.

Keadaan apabila sesuatu objek menekan objek lain, dinamai tekanan. Walaupun udara merupakan suatu gas, ia juga boleh ditekan oleh objek lain. Sekiranya ini tidak benar, kita sudah tentu tidak boleh meniup belon dan menjadikan belon mengembang. Dan udara yang bergerak daripada keadaan panas kepada sejuk, juga dikaitkan dengan tekanan. Selain itu, udara juga bergerak daripada tekanan tinggi kepada tekanan rendah. Apabila kita tidur, paru-paru akan mengembang, tekanan udara akan berkurang dan menyebabkan ruang membesar secara tiba-tiba. Tekanan dalam paru-paru akan lebih rendah berbanding tekanan di luar badan mereka yang tidur tadi. Ini membuatkan udara di luar badan akan bergerak ke dalam badan. Sebaliknya apabila paru-paru mengecut pada isi padu yang lebih kecil, tekanan udara di dalam paru-paru meningkat secara tiba-tiba dan akan menjadi lebih tinggi daripada udara di luar badan. Dengan ini udara ditekan keluar daripada paru-paru membuatkan kita menghembus nafas walaupun ketika tidur. Semua proses ini merupakan prinsip fizik asas yang berlaku walaupun kita dalam keadaan bawah sedar.







   Nukilan;

** `ISI PADU AIR LAUTAN ATLANTIK BERTAMBAH...~







Sebahagian besar isi padu air laut di Lautan Atlantik Utara bertambah sejak akhir 1960-an lagi akibat pencairan glasier dan peningkatan mendakan. Kedua factor ini pula berkait rapat dengan pemanasan rumah hijau yang menyebabkan penambahan isi padu air laut di Laut Artik dan berhampiran dengannya. Dalam masa sama juga, rekod kandungan garam menunjukkan pertambahan mendadak daripada ais yang terapung di laut dan air laut daripada Artik yang mengalir ke Atlantik Utara. Tetapi sehingga sekarang, jumlah dan kadar air sebenar tidak dapat diketahui dengan tepat.

Ruth Curry daripada Institusi Kajian Samudera dan Lohong Hutan (WHOI) dan Cecilie Mauritzen daripada Institut Meteorologi Norway mengeluarkan kenyataan buat pertama kalinya tentang jumlah pertambahan isi padu air laut daripada pemerhatian perubahan kemasinan di Lautan Atlantik Utara. Kajian yang dilakukan turut membabitkan tempoh isi padu tambahan itu mengalir ke Lautan Atlantik dan di mana isi padu lebihan itu disimpan.

Mereka turut melaporkan corak pengumpulan air lebih empat dekad yang lalu dan menyatakan punca kemasukan air penting untuk peredaran air laut dan peredaran haba panas yang berlaku dalam kitaran satu abad. Begitu juga dengan kesan pemanasan global dan pencairan glasier di masa hadapan boleh dikenal pasti pada masa ini.

Cury yang merupakan seorang pakar penyelidik di Jabatan Kaji Samudera Fizikal WHOI dan Mauritzen, seorang ahli kaji samudera di Institut Meteorologi Norway telah menganalisis data yang dikumpul daripada Lautan Atlantik Utara, antara Labrador, Greenland dan Eropah Utara lebih 55 tahun dahulu dan membina sejarah tersendiri bagi ciri lautan seperti suhu, kemasinan, dan isi padu.

Untuk tempoh lima tahun, anggaran jumlah air yang bertambah atau perubahan kemasinan air laut daripada permukaan hingga ke dasarnya dilakukan, iaitu sepanjang tahun 1953 hingga 2002. Mereka turut memetakan peredaran air yang disimpan mengikut lapisan demi lapisan yang dikenal pasti punca pengumpulan berkenaan dan bagaimana ia memberi kesan kepada isi padu lautan. Kemudian mereka menggunakan kadar pemerhatian dan peredaran air laut bagi menganggarkan berapa jarak yang diambil untuk tiba di muara dan memberi kesan kepada peredaran lautan daripada isi padunya yang telah bertambah.

Secara purata setiap tahun yang dikaji, kira-kira 5000 km kubik daripada aliran air Laut Artik ke Lautan Atlantik Utara menerusi fasa timur dan barat Greenland. Penyelidik turut menganggarkan penambahan isi padu air laut daripada jumlah ini sebanyak 19 000 km kubik dan mencair di bahagian utara sepanjang tempoh 30 tahun, bermula 1965 hingga 1995. Manakala lebih kurang 10 000 km kubik pula memasuki system perairan berkenaan pada hujung tahun 1960 membuatkan peningkatan dalam aliran air laut sebanyak 40%.

Sebagai perbandingan, aliran air yang diterima daripada Sungai Missisippi setiap tahun kira-kira 500 km kubik manakala sungai terbesar di dunia, Amazon menyumbang sebanyak 5000 hingga 6000 km kubik setiap tahun.

Selain itu, Cury turut melaporkan pada tahun 1950-an dan 1960-an kemasinan air laut menunjukkan peningkatan pada lembangan di sekitar Lautan Atlantik yang kemudiannya bergerak ke Laut Nordik yang lebih kecil. Antara tahun 1970 hingga 1995, kedua-dua kawasan ini semakin berkembang. Namun penyelidik tidak mengkaji apa sebenarnya yang berlaku pada 1970-an. Kejadian ini dinamakan sebagai “Keganjilan Kemasinan Besar-besaran.”


Daripada pemerhatian dan analisis yang dilakukan ini Cury menjangkakan kemungkinan berlakunya peningkatan isi padu air laut yang mendadak agak tinggi di masa hadapan. Ini berikutan peningkatan kejadian pemanasan kesan rumah hijau dan pencairan glasier. Kebanyakan simulasi computer menunjukkan peningkatan kesan rumah hijau dan larian air sungai pada latitud tinggi di persekitaran Lautan Atlantik. Pergerakan glasier dan aliran air daripada pancairan glasier ini akan menyebabkan penolakan lapisan kritikal lautan yang terdiri daripada air segar lautan ke tempat lain. Fenomena ini seterusnya akan mengurangkan kemasinan air laut dan menjejas kehidupan air laut itu sendiri.




   Nukilan;
Related Posts with Thumbnails