TINGKATKAN ILMU PENGETAHUAN ANDA! Nadi ILmu Amalan Membaca

Thursday, December 16, 2010

** `SETAHUN SUDAH~

Assalamualaikum.
Alhamdulillah, kini usia perkahwinanku sudah mencecah setahun. Setahun aku hidup bersama suamiku, terlalu banyak perkara yang kami lalui bersama. Susah, senang, gembira, sedih bersama-sama.

Dalam tempoh setahun kami bersama, kami telah dikurniakan seorang cahaya mata yang sangat2 comel. Aku bunting pelamin. Dan dalam tempoh setahun juga kami tidak tinggal setempat secara tetap. Berpindah-randah dari satu tempat ke tempat yang lain. Bermula di Yong Peng, Temerloh, Kuantan, Senawang, Batu Pahat, dan kini di Parit Raja. Dengan perut yang semakin memboyot aku gagahkan juga, mengikut suami ke mana sahaja suami berada, demi suami tercinta. Akan datang mungkin kami akan berpindah ke Sepang. Insya-Allah.

Dalam tempoh setahun juga sudah banyak tempat kami pergi bersama. Meluangkan waktu bersama-sama. Mengambil peluang untuk saling mengenali dengan lebih mendalam. Menghayati dan menikmati keindahan alam ciptaan tuhan. Aku yakin, sehingga kini masih banyak perkara mengenai pasanganku yang masih belum aku ketahui. Begitu juga suamiku, banyak lagi perkara mengenaiku yang masih belum diketahuinya. Ta'aruf itu seumur hidup. Dan kami akan terus saling berta'aruf dan bermuhasabah bersama, memandangkan kami baru setahun bersama. Kata orang, baru setahun jagung.

Dan... dalam tempoh setahun ini jugalah, aku yakin bahawa aku telah banyak melakukan kesilapan terhadap suamiku. Kadang kala kita alpa. Sudah terbiasa dengan kehidupan sebelum kahwin di mana masa aku lebih banyak bersama parents. Mungkin juga ada percakapanku yang menyinggung perasaan suami. Tindakanku yang masih belum cukup matang dalam mengurus dan membahagi masa antara suami, anak, dan keluarga. Semasa dalam pantang, suami banyak mengurus diri sendiri tanpa aku di sisinya. Semasa akhir2 puasa Ramadhan juga begitu.. mengurus diri dan makan berseorangan tanpa aku kerana aku sudah sarat di rumah parents dan menunggu masa untuk bersalin. Sebenarnya inilah perkara yang paling sensitif dalam hidup aku, apabila aku terpaksa berjauhan dengan suami walaupun sehari. Tetapi aku redha.

Sepanjang kami hidup bersama, Alhamdulillah..... kami sentiasa bahagia dan aku bersyukur kepada Allah kerana telah mengurniakan pasangan yang sesuai denganku. Aku juga bersyukur kerana dikurniakan suami yang sangat2 penyabar dan sangat2 memahami aku. Aku juga berdoa agar Allah mengurniakan kebahagiaan yang berkekalan kepada kami, rasa syukur dan keimanan dalam diri kami, anak yang ramai sepertimana kehendak suami sebagai hiburan dlm rumahtangga, rezeki yang berterusan, berkomunikasi yang baik2 yang membawa kami lebih dekat dan sentiasa mengingati diriMu Ya Allah... Semoga rumahtangga kami sentiasa berada di dalam jagaanMu. Ameen Ya Rabb..........

Suamiku, aku sangat menyayangi dan mencintai dirimu...
Terima kasih tak terhingga atas segala pengorbananmu selama ini...
Always miss and love. Love and love you more.....
=)







   Nukilan;

** `AWAL MUHARAM~






Assalamualaikum. Hye everyone, long time no online. =) Entry for today is about Awal Muharam. Awal Muharam which is also called Maal Hijrah is an important day for Muslim. It falls on the first day of Muharam on every Muslim calendar year.

The meaning of Maal Hijrah is migration. On this day, Muslim remember Nabi Muhammad SAW migrate from Mecca to Medina on the year 622 A.D. Besides, Maal Hijrah also mean changes from bad to good side and can be said as starting point and evaluate inner-self on self achievement.

Awal means beginning and Muharam is the first month of Muslim calendar. In another words, this is the first day in Muslim calendar. Therefore, this is also the new year for all Muslim.

This signify this occasion, Muslims attend to various religious activities, spiritual singing, and religious meeting throughout the country.This day has become an important religious day for all Muslim.

So I would like to wish (still not too late kan??) to all my relatives and Muslim blogger's friends a lovely Awal Muharam.

"Barangsiapa yang membaca doa akhir tahun, maka berkatalah syaitan laknatullah: Sia-sialah pekerjaanku menggoda anak adam setahun ini".

Selamat Tahun Baru untuk semua. Semoga tahun ini lebih baik drpd tahun sebelumnya.






   Nukilan;

Wednesday, November 24, 2010

** `AQIQAH (Bahagian 2)~

Syarat sah aqiqah
  • Berniat untuk aqiqah.
  • Binatang sembelihan berkaki empat iaitu kambing, biri2, kibas, lembu, kerbau, dan unta).
  • Binatang sembelihan tidak cacat.
  • Dsembelih pada hari ke tujuh kelahiran anak atau pada waktu lain mengikut kelapangan atau pada bila2 masa sebelum anak tersebut baligh.
  • Binatang yang hendak disembelih cukup umur.

Sunat-sunat aqiqah
  • Dilakukan pada hari ke tujuh kelahiran.
  • Menyembelih pada waktu pagi (ketika matahari sedang naik).
  • Berdoa ketika hendak menyembelih.
  • Daging dimasak manis.
  • Tidak mematahkan sendi tulang binatang ketika dimasak.
  • Daging aqiqah sunat dimasak untuk jamuan atau kenduri.
  • Memberi nama yang baik kepada bayi.

Hikmah aqiqah 
  • Tanda syukur kita kepada Allah kerana diberi kekuatan menjalankan syariat Islam dan dianugerahkan anak.
  • Menggalakkan amalan sedekah.
  • Melepaskan penghalang kepada bayi dalam memberi syafaat kepada orang tua mereka.
  • Mengikut sunnah Rasulullah.
  • Mengukuhkan semangat persaudaraan dalam masyarakat.
  • Membuang sifat kedekut, bakhil, dan tamak dalam diri.
  • Memulakan sifat seorang bayi dengan amalan yang baik.

Kawan2 semua, jangan abaikan amalan aqiqah ye..... kerana besar ganjarannya..............

(^_____^)






  Nukilan;

Thursday, November 11, 2010

** `AQIQAH (Bahagian 1)~

Assalamualalikum. Saya begitu busy on November ni. Tapi Alhamdulillah, ada sedikit kesempatan nak post entry baru hari ni. Dan hari ni saya nak share dengan kawan2 semua berkenaan aqiqah.

Maksud aqiqah dari segi bahasa ialah: rambut di kepala kanak-kanak.
Maksud aqiqah dari segi syara' ialah: binatang yang disembelih pada hari mencukur rambut bayi.

Hukum aqiqah ialah Sunat Muakkad (sangat2 digalakkan iaitu mendekati hukum wajib), melainkan apabila ia dinazarkan maka menjadi wajib.


Pelaksanaan aqiqah sama seperti ibadah Qurban, cuma daging sembelihan semasa aqiqah ini lebih elok dimasak manis terlebih dahulu dan dijamu kepada para tetamu. Bagi anak lelaki elok disembelihkan dua ekor kambing (seekor juga sah-mengikut kemampuan) dan bagi anak perempuan memadai dengan seekor kambing.

Tujuan aqiqah adalah untuk bertafa'ul (menaruh harapan baik) terhadap keelokan kelakuan dan budi pekerti anak yang diaqiqahkan. Tujuan yang sama (bertafa'ul) iaitu semasa memotong daging disunatkan supaya mengasingkan tulang-tulang mengikut sendi-sendinya. Sebagaimana dalam hadis daripada Aisyah RA, maksudnya: "Afdal bagi anak lelaki dua ekor kambing yang sama keadaannya dan bagi anak perempuan seekor kambing. Dipotong anggota-anggota binatang dan jangan dipecah tulang-tulangnya". (Hadis riwayat al-Hakim).




Waktu afdal melakukan aqiqah adalah pada siang hari selepas terbit matahari dan merupakan hari ke tujuh kelahiran bayi. Jika ada halangan seperti hari ke tujuh tersebut jatuh pada hari bekerja, maka boleh dilakukan pada hari lain mengikut kelapangan ibu bapa.
Berkata Aisyah RA, maksudnya: "Rasulullah SAW mengaqiqahkan Hasan dan Husain pada hari ke tujuh, memberikan ke dua-duanya nama dan Baginda menyuruh supaya menghilangkan daripada keduanya kesakitan kepala (mencukur rambut kepala)". (Hadis riwayat al-Hakim).

Ingat ye kawan-kawan, dalam hukum tiada potong jambul/majlis potong jambul, sebaliknya hanya mencukur rambut kepala.


---bersambung---


masa terhad la kawan-kawan...(^__^)






  Nukilan;

Friday, October 29, 2010

** `GELAGAT ASYRAF =)~

Semalam Asyraf genap 2 bulan. Bonda ada buatkan bubur merah tapi Asyraf belum boleh makan jadi bonda, atuk, nek hajah, n mak busu'k' la yang makan. =)... Walid tak ada.. Minggu ni walid kerja jauh. Tapi tak pe, malam ni walid balik. :))


Bonda tak sempat nak buatkan mini kek untuk Asyraf even bonda tahu Asyraf tak boleh makan lagi.. at least orang lain boleh makan.. memandangkan Asyraf demam. Hari ni dah hari ke tiga.

Sebenarnya pagi tadi bonda check suhu badan Asyraf dah turun, cuma ada lagi beza 2-3'C je dgn suhu badan normal tapi bonda saje tampal lagi bye-bye fever kat dahi Asyraf. Biar betul2 baik. Lewat malam tadi time bonda gantikan popok pun dah nampak demam Asyraf dah kebah.. siap sengih2 n borak2 dengan bonda lagi. :p

Yang bagusnya, walaupun tengah demam anak bonda ni tak moody pun. Alhamdulillah! Malah makin petang makin ceria n rancak berbual dengan bonda. Hilang rasa risau... terhibur jadinya...



Walaupun tak faham tapi seronok layan. Memang la... nama pun budak kecik. aaaaaa......aaaaaa..... bunyik dia.... :)) Geram betul tengok dia... rasa macam nak gonyoh2 je pipi dia tu... Nak cubit jangan cakaplah.. tak tahu dah berapa ratus kali. Gigit pun sudah.. hehehe

Insya-Allah, tengok gaya Asyraf macam dah sihat. Tapi tunggu nenek hajah balik kerja kejap lagi n check lagi sekali suhu badan. Biar Matron yang sahkan.. hehehe... Kalau Asyraf dah baik demam esok walid ajak kita jalan2 ke Melaka. yeayy..... bonda dia pulak yang excited =) Asyraf jangan demam lagi ok, nanti tak dapat pergi jalan2... hehehe






  Nukilan;




Thursday, October 28, 2010

** `DTaP-IPV/Hib UNTUK BAYI~


Selasa lepas saya bawa baby Asyraf ke klinik untuk check up bulan ke dua. Asyraf kena cucuk lagi. Kali ni suntikan yang diberikan mengandungi gabungan vaksin yang dapat melindungi bayi drpd lima jenis penyakit iaitu:

DTaP-IPV/Hib
(juga dikenali sebagai vaksin 5 in 1)
  • difteria (D)
  • tetanus (T)
  • pertusis (whooping cough) (aP adalah vaksin Pertusis)
  • polio (IPV adalah vaksin polio)
  • Hib (Haemophilus influenzae jenis b)
Vaksin ini adalah untuk bayi ketika berumur dua, tiga, dan empat bulan. Walaupun ia telah diuji berkesan dan dapat menjadi sistem pertahanan yang kuat dlm tubuh si kecil namun ia mendatangkan kesan sampingan. Anak kecil you all mungkin mengalami salah satu effects berikut:

Kesan sangat umum
  • Sakit, kemerahan, dan bengkak di tempat suntikan.
  • Cepat marah dan peningkatan menangis.
  • Demam.
Kesan biasa
  • Hilang selera makan.
  • Cirit-birit.
  • Muntah.
Jarang berlaku
  • Kejang+demam.
  • Floppiness.
Sangat jarang berlaku
  • Demam tinggi (lbh dari 40.5'C).

Saya difahamkan mulai tahun ini (2010), suntikan ini dimulakan. Sebelum ini suntikan yang diberikan adalah berasingan. Bagus juga. Tak ada la anak2 kita dicucuk banyak kali untuk vaksin berbeza.. dan dapat kurangkan kunjungan kita ke klinik. Walaupun ia 5 in 1 tapi vaksinnya sedikit je dan syringe pun kecikk je. Tomey...
-vaksin sebenar berwarna putih-

Mungkin sebab itu suntikan ni diberi tiga kali pada waktu yang berbeza.


Kesian Asyraf, kecik lagi dah demam. Panas badan dia. Moga Allah pelihara Asyraf dan Asyraf cepat baik ye sayangg... Ameen.....






  Nukilan;





Tuesday, October 26, 2010

** `JADI KOBOI???...~






Ahaaa... Yiiieebba yiiieebbaaa... anggre anggreee...
hehhehheee.....

Saya ke tu?? Ahhaiii.....

Maklumlah... sejak dah ada anak yang comel lote ni.. hikhik... banyak perkara yang saya buat kena cepat2. Macam koboi tu.. kenal tak? hehe... B4, apa2 yang saya nak buat boleh relax2, slow2 lagi but not now okie..

Bangun pagi je tak buat apa2 lagi dah ngadap Asyraf sebab Asyraf bangun awal. Then tunaikan apa2 yang patut. Time tu Asyraf dah tidur semula tapi selalunya lepas bangun pagi nak tidur semula bukan senang. Ambil masa lama. Sampai saya susukan Asyraf sambil baring dan apa lagi... tidur sekali... hehehe.
Kadang2 bila waktu dah lewat terpaksa tinggalkan Asyraf kejap. Menguwek2 la dia.. tapi tak kuat la, slow je. Sopan-santun gitu. Tapi kalau dibiarkan lama... ha faham2 la ye... hehe


 
-------------------------

aaauumm.. nyam2...

Banyak dah berubah sekarang. Mandi, makan, sidai baju, lipat baju, solat, surfing... eh nak jugaakkk... hehe.. Yela, nak berblog lagi kan... semuanya koboi..

Tapi itu semua tak mendatangkan masalah buat saya. Memang bagus pun pasal sebelum ni saya buat kerja memang lambat. Baik kerja rumah, homework, makan, kemas rumah, banyak lagi la. Tapi ibu selalu puji saya buat kerja kemas, cermat dan cantik. Waaa kembangg... hehehe, cumanya LAMBAT. Sekarang tidak lagi... :) Yela, plus nak urus suami, diri sendiri lagi, hmmm... kena belajar. Cuma.. penat sikit laa...

macam ni... hehe....

Rasanya saya kena ubah lagi schedule harian saya supaya lebih teratur dan tidak koboi.. hehehe... Yang penting bab tido makan jangan tinggal sebab baby minum susu badan. Pn. Ayu, pls take note k!

:))






   Nukilan;

Tuesday, October 19, 2010

** `PERIHAL RUMAH~


Sejak berkahwin, saya dan suami dah banyak kali pindah. Mula2 tu saya tak kisah sangat sebb belum lengkap beli barangan rumah n belum ada anak. Sekarang bila dengar kena pindah or road trip saya dah mula mengeluh. Nak angkat barang2 rumah dah memenatkan. Bajet utk lori lagi.. Tenaga.. Masa.. Sekarang dah ada anak, belum sekolah lagi boleh la..

Masa baru kahwin terus ikut hubby duduk Batu Pahat. Then ke Yong Peng. Next ke Pahang. Berbulan duduk hotel. Lama2 sopak jugak kulit kepala ni. Bila dah dapat rumah pun tak duduk lama. Pindah ke N9 pulak. Kat situ dah ada rumah, under office hubby. Ok la... And now, turun semula ke Batu Pahat. Fuhh sampai bila nak macam ni?. Lepas ni kalau tak permanent kat sini pun akan naik semula ke Pahang. Antara dua tempat ni. Kalau you all jadi i mana you all nak duduk or pilih?..

Walaupun mulut ni merungut (ala2 manje gitu... auwww~) bila kena pindah, tapi saya tetap nak ikut hubby. Rasa tak boleh jauh, mesti nak demam badan ni. hehe... Lagi satu, sifat saya yg fussy ni dari dulu tak ubah2. Bab rumah saya memang tak setuju kalau rumah sewa tu buruk @ banyak rosak, kecik, terletak kat taman perumahan yg kawasannya kecik, persekitaran suram, majoriti bukan kaum melayu, jauh dengan kedai @ bandar, dll... malas nak fikir apa lagi.. Tak tahu kenapa saya secerewet ni. Bukan tak satu Malaysia tapi ikut pengalaman, kawasan yg ramai cina diorang memang tak pedulikan kita sebagai jiran and ada yg tak tahu speak malay langsung. Yang majoriti india pulak, suasana memang huru hara. Suka pasang lagu kuat2. Pantang ada kawasan lapang diorang lawan2 bunyi motor kat situ. Kalau tak ada depan rumah pun jadi. Dok press kuat2... memang jiwa tak tenteram. Tambah lagi dengan group melepak. Habis satu kawasan tu diorang conquer.

Saya cakap kat hubby, kalau nak sewa rumah kita cari kat kawasan perumahan baru. Baru best. hehe... Sekarang ni sedang sibuk memikirkan rumah macam mana yg kami nak duduk nanti. Baik utk rumah sewa mahupun rumah tetap..


Banglo ka? 

+
+
+
@


satu tingkat ka?

+
+
+
@


Dua tingkat ka?

>> Klu utk rumah sewa hubby tak setuju sbb penat nak angkat naik turun barang2.. melainkan rumah tetap...
+
+
+
@


style rumah kampung ka?

>> Yang ni sampai pencen pun boleh duduk. Tak payah pindah2 dah...


Hmmm..... pikiaq.. pikiaq...kan lah....
(~.~)






   Nukilan;







Friday, October 15, 2010

** `BEST DAN TAK BESTNYA BERPANTANG...~






Time orang lain sedang seronok berhari raya, daku hanya duduk berlunjur, tak pun berbaring di rumah. uwaaa....... Almaklumlah dah nama pun berpantang. Tak boleh pergi jalan2. Family members yg lain keluar beraya tengok ajek. Hubby la yang setia meneman saya di rumah. :)

Ikut ibu pantang 44 hari dah cukup tapi mak mentua suruh pantang 100 hari. Tapi dalam tempoh tu banyak kali mak mentua suruh bawak baby ke rumahnya. Rindu cucu katanya... padahal katanya dalam pantang mana boleh keluar rumah. Huhu..... Sekali tu boleh la sbb aqiqah buat kat rumah mentua tapi kalau selalu masih belum larat la badan.. Ala tak pe, umi datanglah sini. Lagipun dekat aje.. Tak mo malu2 ah... :))

Start keluar hospital, sampai je rumah waahhh... besttt! Pasal apa...~
1.Dapat layanan macam puteri pulak. Nak apa cakap jek, orang lain tolong amikkan.. 2.Dapat rehat lebih sbb tak payah buat apa2 kerja. Dapat tido lebih jugak sbb my baby tido saje. Minum susu kena kejut, kadang2 je dia mintak.. 3.My baby jadi tumpuan semua orang dalam rumah... :p.. 4.Makan berhantar.. 5.Air mandian saya disiapkan.. 6.Berurut 7 hari.. sedapnya rasa badan... 

Hurmm yang tak best pulak...~
1.Asal siang je bising. Maklumlah nak raya time tu.. dok drill sana sini. Yang rumah sebelah pulak bertukang jadi my baby susah nak tidur. Asyik terkejut2 aje. My baby ni telinga nipis pasal tu la bunyi perlahan pun dia boleh terkejut dan terjaga.. even i tiup semut kat tangan pun dia terkejut. ish3...:) 2.Banyak benda yang tak boleh makan berbanding yang boleh makan.. 3.Tengok tv kena kawal, tak boleh tengok sembarangan cerita. Pulak time raya banyak cerita hantu dan yang tak berapa bagus moralnya.. 4.Tak boleh keluar jalan2.. dating? ahaks... 5.Nak bersimpuh tak boleh. Lunjur silang pun tak boleh. Bersila jangan cakap la... 6.Kena pakai param. Pilis ok lagi. Mula2 tu pakai bengkung pun kalau boleh tak nak... 7.Tak boleh baring mengiring. isk2... 8.Kena makan jamu. waduhh...

Hak2.. nampaknya perkara yang tak best lebih banyak daripada yang best. Apa pun saya tak kisah sangat pun sebenarnya. Kalau kata kena berpantang banyak2 kali lagi pun tak apa sbb kalau tengok kat uri my baby, me boleh mengandung lagi 13 kali. Means me boleh dapat 14 orang anak! Woww!! Ramai tuuu..... heheh.. Tapi kot ye pun, merancang itu lebih baik. Ye tak?.. :)

Ok lah dulu.. see ya~ (^_~)






   Nukilan;

Wednesday, October 13, 2010

** `I'M A MOM!~

Alhamdulillah, saya kini telah pun bergelar ibu...
Dan di bawah ni adalah gambar2 si comel, Muhammad Asyraf Uzayr Bin Abdullah Umair... banyak gambar gelap. Layan je la ek...


New born


Asyraf dengan walid



Baru lepas mandi..



Asyraf dalam bakul... bestnyee....:)



Mimpi apa tu?... :))


...that's all.. daa... (*_^)






   Nukilan;





** `WELCOME SAYANG..... :) ~

Seronok rasanya bila dah jadi ibu. Saat2 nak bergelar ibu memang tak boleh dilupakan.. sentiasa segar dalam ingatan ni. Rasanya nak ulang semula waktu tu, nak rasa banyak2 kali pun tak apa.. :) First time experience memang manis... dan next2 experience juga insya-Allah... :)


Tarikh yang ditetapkan untuk bersalin sebenarnya pada 10/9/2010, hari pertama raya tapi unplanned... saya bersalin 2 minggu awal. Tu la.. meghenyah kata orang. Dah 8 bulan pun still cool naik Cameron jalan2 turun naik bukit. Sampai mengah2 tapi buat2 maintain gitu.. hehe

Lepas dua minggu puasa, terus stay rumah parents. Saya mintak nak stay lagi seminggu dengan hubby tapi hubby cakap risau kalau dalam tempoh tu saya bersalin. Hmm memang betul cakap hubby... Dulu masa awal2 pregnant pun macam tu. Pergi check kat klinik sana sini semua doktor kata saya gastrik la itu la ini la sebab belum sebulan pun kawin.. so doktor tak espect saya pregnant.. tapi hubby cakap yang dia yakin dah ada baby dlm perut. Bila check sendiri guna pt memang betul. Pergi scan bulan depannya dah 8 minggu.

Balik pada story tadi, saya tak mind-prepared pun akan bersalin awal. Siap plan dgn hubby hujung minggu nak window shopping barangan baby. At last, dah burst dulu. Time tu...

27/8/2010 : 3.40 am - Saya bangun nak ke toilet. Mood slow je time tu sbb mengantuk. At that time saya dengar n rasa bunyi 'pop'. Saya keluar dari toilet n duduk slow2 je atas katil. Then, segumpal demi segumpal air keluar. Masa kat toilet dah keluar tapi beberapa titik je. Saya pun call ibu, malas nak jerit2.. padahal bilik depan2 je tapi ibu tak angkat. Call ayah pulak. Ayah angkat. Saya bagitahu ayah, ayah cuak betul dengarnya... Bila ibu masuk bilik muka ibu deeekk je. Ibu cakap air ketuban dah pecah, slow2 nanti akan mula la rasa sakit (contraction), so rest je, siang sikit nanti baru pergi hospital. Dada ni dah dup dap dup dap... cuak nak rasa contraction. Saya call hubby pulak. Punya la terkejut bukan main. Satu jam lepas saya call hubby pun sampai. Bukan main punya pecut. Sampai je hubby terus packingkan baju saya n baby untuk kat hospital.

Pukul 7.30 am tu saya dah mula rasa sengal2 pinggang tapi biasa je lagi. Then pukul 9.30 am rasa sengal dah mula sakit. Time tu rasa takut tahap kritikal. Bukan takut apa.. takut nak rasa yang lebih sakit. hehe...
Sepanjang tempoh tu saya baring je. Semua suruh saya rest so saya pun rest la habis2. Makan sarapan pun berhantar. Selera makan 100% dah tak ada tapi paksa diri untuk makan. Ibu n hubby paksa2 makan takut tak ada tenaga nak teran nanti.

11.40 am baru gerak ke hospital dengan hubby n ibu. Sampai sana check itu ini, hubby pergi daftar siap.. doktor kata baru bukak 1cm, tapi dah nampak rambut baby. Suka sangat bila doktor bagitahu macam tu tapi cuak tu tetap ada. Then masuk ward time tu nak tidur tapi selagi ada makanan kena paksa makan. "Makan, selagi masih boleh makan ni makan banyak2. Takut tak ada tenaga nanti nak teran". Ayat ni la saya dengar berulang2 kali... N nak hilangkan rasa berdebar saya borak2 n ketawa2 dengan ibu n umi. Then borak dengan hubby, sampai tak ada topik nak borak kami main senyum2, sengih2.. dalam hati ni istighfar n selawat berulang kali... tak lupa.... Sampaikan ibu cakap kat saya, "Sekarang ni boleh senyum... senyum puas2. Nanti bila dah sakit senyum dah tak nampak dah....." hehehe... memang betul. 

Lepas azan maghrib, hubby cuma berbuka makan roti jek. Then hubby balik rumah parents. Geram n sedih sebab hubby tak dapat teman. Dah request nak stay kat 1st class tapi dimasukkan ke 2nd class. Alasan diorang bilik masih ada orang. Kalau yang kosong pun air-cond rosak. Tu yang diorang bagitahu kat hubby. Apa yang diorang bagitahu kat saya n ibu pulak, sape2 yang tunggu masa je nak bersalin memang akan diwardedkan ke 2nd class sbb senang nurse2 nak pantau. Macam la kat 1st class tak boleh nak pantau padahal same level je apa yang payahnya?... Hmm.....

Pukul 8.20 pm doktor check, masih lagi 2cm. Sebelum tu, petang tu doktor ada check dah 2cm, tak berganjak sampailah malam. Makin lama saya rasa makin sakit.. dah mula rasa tak tahan... Sampailah nak ke tengah malam.. Fuhh time tu memang dah tak mampu senyum dah... Tengok orang pun dah tak nampak. Nasib baik tengok nurse nampak lagi.. hehehe... Bila ada je nurse masuk saya cepat2 bagitahu yang dah sakit sangat. Bila check....... baru 3cm..... Ya Allah... 3cm dah sakit macam ni. Belum lagi nak ke 10cm. Saya tawakkal je banyak2. Tak lama je lepas tu nurse datang lagi bagitahu doktor panggil, dah boleh ke labour room. Dah boleh call suami minta datang. Saya apa lagi, cepat2 capai hs. Sempat lagi jeling kat jam, pukul 11.10 pm. Tak lama lepas saya sampai ke labour room hubby pun sampai. Saya sempat senyum kat hubby tapi lepas tu terus tak fokus kat sape2 dah. Mengiring je... meringkuk macam udang tahan sakit. Tak sangka memang sakit... tuhan je yang tahu. Sampai menggigil2 dibuatnya. Hubby cuba tenangkan saya tapi apa yang saya rasa time tu hanya sakit! Tak rasa dah hubby pegang saya. Makin lama contraction makin kuat n kerap. Rasa macam nak berlari je keliling wad tu biar cepat bersalin.. hehehe... Dalam tempoh tu ada nurse datang bagi injection tu pun dah tak rasa apa2. Tiga kali saya minta hubby panggil doktor tapi doktor kata belum lagi. Even sebelum tu doktor dah check, 4cm dah. Punya la tak tahan... Kali ke dua panggil doktor kata dah 9cm. Ya Allah, lama lagi ke nak ke 10cm ni?... Kali ke tiga panggil barulah doktor kata ok. "Ready.. dah boleh dah" katanya. Then ada nurse terangkan n ajar cara nak teran. Semua staf tumpu kat saya tapi saya relax je sampailah contraction datang semula. Maka, proses meneran pun bermula... ehehe....

28/8/2010 - Akhirnya pada jam 2.45am Asyraf pun lahir. Nurse letak Asyraf atas perut. Purple satu badan. Saya ucap salam kat Asyraf, saya pegang n usap2 tangan dia yang kecik tu... Menangis juga akhirnya saya... Terharu selamat melahirkan, dah jadi ibu, n dapat anak yg comel... Hubby usap2 n cium saya then dia pun keluar sbb nurse suruh tunggu luar. Asyraf pun dibawa keluar, nak dibersihkan dan diazankan. Lepas siap semua, nurse bagi saya minum milo. Lepas tu nurse bawa semula Asyraf kat saya suruh susukan Asyraf. Lepas tu, saya pun siap2 utk dibawa semula ke ward. Sepanjang jalan nak ke ward Asyraf celik je, dengan mata dia yang kecik tu alahai... senyap je dia... memang dia tak menangis dari lahir tadi. Masa dibersihkan je menangis sbb sejuk. Masa baru keluar Asyraf cuma rengek2 tu pun slow, n dua tiga kali je... cute... :)

Sampai je ward, hubby betul2 excited. Ambil gambar, rakam Asyraf tengah tido n duduk je tengok Asyraf tak sudah2. Yang Asyraf pun sama, tengok je walid dia tak kelip2. Lama sangat adegan tu berlaku... hehe.. sampailah Asyraf tertido.
Pukul 6.45 am hubby pun balik rumah. Kesian hubby tak sahur, tak tidur dari malam sebelum saya bersalin, mandi tak tentu, rehat tak tentu... Tapi hubby tak kisah langsung. Pukul 7.15 am ibu n kakak datang, bantu saya urus diri. Sebenarnya boleh je jalan cuma masih tak berapa kuat. Mandi pun lemah je badan. Umi pun datang... siap sapukan minyak panas. Memang panas betul. Rasa macam kulit ni sopek2... Tak lama lepas tu baru ayah n adik datang. Saya harap sangat hari tu boleh balik tapi esoknya, Ahad baru boleh balik sbb kena tunggu Asyraf berak n kencing baru boleh balik. Lama jugak duduk kat hospital nih..

Apa pun, syok jugak la duduk hospital sbb akak kat sebelah katil ni rajin borak.. lawak2 pulak tu.. bertakung2 air mata ni gelak2.. yang lain pun ok.. best la... Nurse2 pun ok. Ala tu pun bila diorang tahu saya ni anak matron. Kalau tak layanan atas sebab saya ni patient 1st class jek.

Kesimpulannya, cehh macam nak buat essay pulak... tak susah nak lahirkan Asyraf. Ramai yang tanya saya sakit tak bersalin, saya jawab tak. Cuma contraction je sakit.

Anakku Asyraf, kali pertama bonda letakkan Asyraf rapat dengan bonda, bonda dapat rasakan satu ikatan kasih sayang yg cukup kuat antara Asyraf dengan bonda. Masa tu baru bonda tahu dan faham perasaan ibu2 lain kat dunia ni terhadap anak2 mereka. Bonda ni jenis hati tisu. Mudah terharu dan menangis. Bila kenang semula saat melahirkan Asyraf mengalir air mata bonda. Walid la penguat semangat bonda. Walid buat bonda rasa kuat dan dapat bertahan sepanjang sakit contraction. Alhamdulillah, Allah juga bantu bonda.. Bonda hampir nak menangis sebab tak tahan sakit tapi walid pujuk dan tenangkan bonda. Walid cakap bonda akan lahirkan seorang bayi yang comel.. Nak jadi ibu perlu kuat. Itulah yang buatkan bonda jadi kuat semangat. Walid memang supportive.. Sampailah selesai bonda melahirkan walid tetap di sisi. Bonda peluk dan cium Asyraf berkali2. Bonda ajar Asyraf minum susu tapi Asyraf tak pandai minum lagi... Bukak mulut pun bonda yang bukakan. Apa yg Asyraf tahu cuma tengok je bonda tak kelip2. Sampai sekarang bonda dan walid seronok bersama2 dengan Asyraf. Apa2 yang kami buat semua kerana Asyraf dan kami akan ingat Asyraf. Sebelum Asyraf lahir walid cepat2 balik dari kerja sebab bonda. Sekarang walid cepat2 balik dari kerja sebab Asyraf dan juga bonda. Bonda gembira dengan kehidupan sekarang.

Asyraf, ketahuilah... bonda dan walid sentiasa jaga dan didik Asyraf dengan sehabis baik. Moga Allah bimbing bonda dan walid dan permudahkan jalan dalam usaha membesarkan dan mendidik Asyraf. Bonda mahu Asyraf jadi anak yang soleh dan bijak, taat pada Allah dan agama. Hormat dan kasih pada walid dan bonda. Baik pada orang2 di sekeliling, dan seluruh kehidupan Asyraf adalah mulia semulia namamu, Muhammad Asyraf Uzayr.
Bonda dan walid sangat sayangkan Asyraf... :))

...Cukuplah setakat ni... :)






   Nukilan;

Wednesday, October 6, 2010

** `CAKK!~ MOOD DATANGG.....~

Assalamualaikum semua..... :)

Entah tiba2 mood nak berblog muncul malam ni. Actually, paksa diri.. haha....
Well, dah lama tak jenguk blog. Dah berhabuk, bersin2.. hacchum!! hehehe...
Tengok entry sebelum ni tak edit2 so malas dah nak usik. Biar je la gitu. Akan ku upload gambar hadiah kat sini..

 




Cantik tak?... Saya panggil ketam sepit sebab dia ada sepit kat tengah2 ketam tu, boleh letak memo.. dapat dengan beg kertas tu sekali. Jam kat belakang tu sendiri punya.. hehe...
Hadiah ni sampai rumah time saya kat hospital, bersalinkan Asyraf. Happy... tapi tak tahu macam mana nak tunjukkan kat Asyraf. hehehe... Kena la tunggu Asyraf besar... :))






   Nukilan;

Monday, August 23, 2010

** `SAYA MENANG... :D~

Assalamualaikum semua...

Alhamdulillah, setelah sekian lama tak jenguk  blog (mcm lama sgt jer...) akhirnya berkesempatan juga hari ni. Tup tup buka blog saya tersenarai antara pemenang Miakiddle Giveaway... ada rezeki di situ... Alhamdulillah... :)
Tak kira apa2 pun hadiah saya gembira!. Dan hadiah yg bakal saya terima nanti memang saya dah niatkan nak tujukan khas buat baby saya yang bakal lahir tak lama je lagi...:)

Owh buat masa ni tak dapat nak paste gambar... ada problem kat mouse punya right click. Tapi tak pe, bila dah boleh saya edit entry ni nanti...

Semestinya tak lupa untuk ucapkan terima kasih pada Momma Mia and her little sweety baby Damia yang telah memilih saya... :) Ni lah pembakar semangat and permulaan utk saya terus join any giveaway... :)
Caiyok! hehe...

p/s: kpd diri sendiri, selamat menerima hadiah... ;D







   Nukilan;

Thursday, August 12, 2010

** `ALWAYS THINKING ON HOW TO BE A GREAT MOTHER...~

Definitely it's about breastfeeding.....

Sepanjang masa saya tak lekang daripada memikirkan breastfeeding. Keputusan untuk menyusukan sepenuhnya memang keputusan terbaik dan saya memang membuat keputusan ke arah itu. Tapi, mampukah saya meneruskan penyusuan dengan sebaiknya dalam keadaan masa yang terhad? Sekarang, sepanjang mengandung saya berhenti kerja dan hanya berehat di rumah tapi tak kan selamanya saya hanya duduk di rumah tanpa bekerja...



Saya dah pun membuat keputusan untuk kembali bekerja dan suami bersetuju, itu pun selepas usia baby kami 6 bulan.  Ikutkan, susah betul nak dapat izin suami utk bekerja semula. Insya-Allah sepanjang tempoh 6 bulan pertama saya tak ada masalah utk menyusukan baby kami dengan cukup tapi macam mana selepas 6 bulan?... Oleh itu saya mula buat persediaan utk membeli breast pump. Dah lama search beberapa produk breast pump di internet tapi susah sikit nak buat keputusan utk beli yang mana. Barang yang belum pernah guna memang susah nak pilih mana yang terbaik. Malah, saya lebih suka utk melihat sendiri barang yang nak dibeli.



Semalam saya dan hubby ke KL semata-mata utk membeli CD utk baby kami. Sampai di booth, saya sempat minta penerangan secukupnya tentang breast pump yang ada dijual disitu walaupun waktu berbuka dah hampir sgt. Puas hati dgn penerangan yg diberikan.. dan saya mengambil keputusan utk membeli set yang dicadangkan. Tapi, ramai yang tak menggalakkan saya menggunakan breast pump jenis elektrik. Lebih baik guna yang manual kerana jenis elektrik boleh buat breast kita nampak cepat 'lenyut'. Sesiapa yang berpengalaman boleh tolong jelaskan?... Saya masih tertanya-tanya tentang statement ni.. Buat masa ni, saya masih dengan keputusan utk membeli set breast pump yang dicadangkan.



Miss seller tu juga ada mencadangkan saya sebuah buku Panduan Penyusuan Susu Ibu Bagi Ibu Bekerjaya yang pada saya sangat bagus utk dibaca. Sempat juga selak-selak dan baca sikit-sikit sambil miss seller tu terangkan itu ini kepada saya. Cepat2 saya ambil dan beli buku tu. Dan saya akan mula baca buku ni hari ini juga dan nak habiskan secepat mungkin. Saya yakin buku ni dapat membantu saya utk menyusukan dengan lebik baik dan tanpa masalah memandangkan saya dah dengar ramai ibu yang tidak mahu menyusukan anak mereka dengan memberi bermacam-macam alasan. 



Saya berdoa dan berharap agar Allah permudahkan segala urusan hidup saya termasuklah dalam urusan penyusuan dan membesarkan baby. Semoga saya sentiasa kuat dan bersemangat, dan tidak putus asa kerana saya tahu penyusuan ni ada dugaannya. Tambahan ibu ayah dan suami sentiasa menyokong saya... Terima kasih yang tak terhingga buat kalian..

Love U All..... 







   Nukilan;

Wednesday, August 11, 2010

** `MARHABAN YA RAMADHAN~



Al-hamdulillah... bulan Ramadhan datang lagi. Kali ni saya sangat gembira dan bersyukur kerana dapat menyambut puasa bersama suami tercinta. Kali pertama menyambut bersama-sama :). Rasa teruja dan seronok sangat bila dapat masak sahur utk suami. Walaupun masak simple je tapi yang penting bersahur.. dan suami puji saya masak sedap tau... :p kembanggg~ ekekeke...

Bukan setakat teruja sambut Ramadhan... Dek teruja juga nak sambut baby, kami sempat lagi pergi shopping keperluan baby kami. Habis shopping dalam pukul 11 malam sedangkan tempat shopping yang kami terjah tu tutup jam 10 malam.. hmm??... hehe... releks la... ramai lagi pelanggan yang masih ada kat situ siap jalan2 slow lagi... kami je yang terkocoh-kocoh.. Maklumlah, start shopping pun dah lambat.. Keluar je dari kaunter bayaran tu sempat lagi singgah Guardian pulak. Lambat pulak tutup Guardian nih... Apa lagi melayang lagi la RM suamiku... hehe

Balik rumah terus masak lauk ayam. Sayur masak pagi-pagi. Kononnya nak bangun pukul 4 tapi terlajak daa... Jangan tak percaya, saya sempat lagi bakar otak-otak. hihii... kenyang2... Siap makan, mandi dll, kami pun layanlah cerita upin ipin. kikikii... Ingat nak masuk rumah alam maya (blog) kihkih... tapi dah syok layan kartun.. Sudahnya sekarang ni la masa saya ke rumah alam maya ni... dan ehh........ mana kandaku ni?... La......... zzzzzzzzzzzz... hehe

Panjang pulak celotehnye ni. Actually, just nak ucap kepada semua pembaca Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak. Semoga bulan Ramadhan kali ini membawa kita lebih dekat kepada Allah swt. Amalkanlah puasa dengan sebaik-baiknya seolah-olah bulan Ramadhan kali ini adalah Ramadhan terakhir kita....

:)










   Nukilan;
Related Posts with Thumbnails