TINGKATKAN ILMU PENGETAHUAN ANDA! Nadi ILmu Amalan Membaca

Tuesday, June 15, 2010

** `PEACHE...~

Nyam2.... letak beso2 baru puas.. makin x sabar2 nk makan... buat puding sodap neh... uhuu....

Tahu tak dalam buah pic terdapat pelbagai jenis vitamin, mineral dan zat lain yang bermanfaat utk tubuh badan. Menurut ‘USDA Nutrient Database’, setiap 100gm buah pic matang mengandungi 43 kal kalori, 2.0gm serat, 66mg VitaminC, 535 IU vitamin A, 0,700mg vitamin E dan pelbagai mineral. Waa....


Melalui pembacaan, saya jumpa 2 jenis buah pic awet, iaitu:

Buah Pic Kering

Buah-buahan kering adalah buah yang diproses dengan cara dikeringkan di bawah sinar matahari atau dengan cara buatan tetapi tetap mempertahankan rasa dan aromanya. Buah-buahan kering ini banyak dipakai untuk menambah rasa kerana ia berasa lebih manis terutamanya apabila dimasukkan dalam proses membuat kek, puding dan sebagainya. Buah pic merupakan antara buah yang popular dikeringkan selain buah epal, aprikot, pisang, anggur, kurma dan prun.

Jus Buah Pic

Menurut pakar kesihatan, pengambilan buah pic (termasuk meminumnya) secara teratur mampu melancarkan proses pencernaan, mengatasi masalah atau gangguan sembelit dan memberi serat yang secukupnya kepada tubuh anda. Buah pic juga kaya vitamin C dan E yang dapat mengeluarkan radikal bebas dari dalam tubuh. Antioksidanya mampu mencegah penuaan semulajadi dan juga kanser. Selain itu, kandungan beta karotenanya dapat mencegah gangguan selsema ringan dan menjadikan tubuh anda lebih tahan terhadap gangguan pelbagai jenis penyakit disebabkan daya tahan tubuh meningkat.


Hmm... so jom makan buah pic. Tp skrg ni yg senang nk dpt is pic dlm tin tu... pun sedap....buat puding la...
Tp klu buat jem plk?.. sedap x ek?... Rasa nk cuba buat la... Anyone???... blh tunjuk ajar?... or bagi resepi ke.....
:)
:))
:p






   Nukilan;

Wednesday, June 9, 2010

** `PINDAH~



Dah 2 minggu kami (saya+suami) dok kat N9. Disebabkan office ubah plan, jd kami pun kena berpindah ke sini. Rumah kat Temerloh terpaksa ditinggalkan utk tempoh 3 bln. So selama 3 bln ni la terpaksa continue bayar. Rasa membazir pn ada. Tp terpaksa. Klu serah kunci kat tuan rumah means kami x da rumah bila balik Temerloh semula after 3 bln nnt. Nak cari rumah kat Temerloh bukan senang. Rumah yg kami sewa skrg ni pun ramai lg yg nak sampai ada yg marah kat tuan rumah sbb bagi kami sewa ruma tu. hmmm dh kenapa diorg ni nk mrh plk. 1st come 1st serve la...

Alhamdulillah dah selamat pindah kat N9 ni. Office yg carikan rumah n office byr separuh drpd harga sewa rumah. hmmm lega2... Even pindah kali ni x sesempurna mana... -brg2 dapur byk t'tinggal.. plus kereta x muat!.. tp semalam gi shopping dah beli brg2 dapur yg baru.. terrr.....paksa beli. Bising mak mentuaku... :p Apa blh buat...

Tp saya tgh risau skrg ni. Supposed checkup baby 7hb. Tp sampai hari ni x pergi lg. Ikutkan checkup kat Pahang tp bila dh pindah ni agak kelam kabut ckt. Bab checkup ni x blh buat main. X blh lewat.. Apa blh buat. Alhamdulillah abg x da masalah nk hantar sy checkup esok. Jgn kena marah sudah sbb sok dh 10hb. hmmmmmmmmm....






   Nukilan;

Friday, June 4, 2010

** `MUSIBAH~

Astaghfirullahal 'azim....... Astaghfirullahal 'azim....... Astaghfirullahal 'azim............
Ape nk jd dgn perompak<>pencuri nie???.......


"Tolonggg!!! Saye tak bersalah!"... hahahaha

Semalam rumah umi dimasuki makhluk jahat ni (perompak<>pencuri). Blk dr sekolah, tgk2 rumah bersepah. Terus pergi buat laporan. Dlm kul 4 lbh (ptg), polis dtg amik gmbr.. Apalagi, duit, tabung semua lesap... Alhamdulillah umi jenis x simpan duit dlm rumah cuma tabung tu je la.. simpanan terkini sblm masuk bank. Blm penuh lg dh kena curi. Umi anggarkan just dlm RM100+ yg hilang. Nasib baik kutipan derma utk tabung Palestin dh dihantar. Klu tdk, x tahu nk bayangkan mcm mana perasaan umi.. Umi ckp, bab duit jgn kata la.. mmg bersih.. apa jenis duit pun x kira nilai kecil/besar mmg x de dh. Ya Allah.. dahsyat betul.
Bilik kami pun habis bersepah. Nasib baik makhluk ni x curi busana pengantin kami. Klu x, meraung jwbnya.. Umi bgtahu, makhluk ni masuk melalui bilik angah sbb besi tingkap dh terkuak. Plus, pokok bunga depan tingkap bilik angah tu dh lebat n tinggi. No wonder la makhluk tu amik port kat situ. Pelik jgk mula2 sbb kawasan situ dekat dgn jln, x kn org kg x nampak. Tp tu la, benda dah jadi...

Umi siap ckp, benda dh jadi.. X pe la.. dia dh curi... nk amik, amik la... Redha btl umi ni. Walaupun alhamdulillah rompakan ni x berapa teruk, tp klu saya, rasa mcm nk bg derma tapak tgn ni je kt makhluk tu. Sabar aje le..... Siapa la punya angkara ye.. Sedar2kan lah diri kamu wahai makhluk jenis perompak<>pencuri.. dh nk akhir zaman, apa lagi yg kamu kejarkan?... There's nothing important to do melainkan... REPENT!






   Nukilan;
Related Posts with Thumbnails