TINGKATKAN ILMU PENGETAHUAN ANDA! Nadi ILmu Amalan Membaca

Tuesday, November 10, 2009

** `BAGAIMANA KERAJAAN BOLEH MENINGKATKAN NILAI RM BERBANDING MATAWANG DUNIA.....?~


Bagaimana kerajaan boleh meningkatkan nilai RM berbanding Matawang dunia.....?Kadang2 rasa agak kecewa dengan nilai RM terlalu rendah berbanding matawang dunia spt AUD, Singapore dollar, EU, Pound sterling dan Yen....AUD 1 = RM 3.2
Singapore Dollar 1 = RM 2.5
EU 1 = RM 5.1
Pound Sterling 1 = RM 5.7Adakah matawang RM menurun....?Jika diperhatikan beberapa bulan lepas, AUD 1= RM 2.6
ttp sekarang ini, telah melebihi RM 3. Adakah
a. ekonomi m'sia menurun dan ekonomi Australia stagnant?
b. ekonomi m'sia stagnant dan ekonomi Australia meningkat?, atau
c. ekonomi m'sia menurun dan ekonomi Australia meningkat?Saya berpendapat, nilai ringgit yg rendah banyak merugikan rakyat berbanding nilai ringgit yg tinggi....


Sebagai contoh:-


A. Pelancongan

Terasa amat mahal sekiranya ingin melancong ke negara2 maju. Kalau pergi bersendirian, bolehlah.
Rata2 ingin membawa keluarga.
Bukannya tidak mahu melancong dlm negara.
Sesekali ingin juga melihat bagaimana kehidupan rakyat negara2 maju dunia.
Bagaimana kehidupan seharian mereka yg baik boleh dipratikkan di negara sendiri.
Untuk membayangkan kehidupan mereka tidak cukup hanya setakat membaca, kita harus juga melihat.
Malangnya pertukaran wang RM kepada matawang asing ini membantutkan rakyat Malaysia untuk melancong.
Setakat ni, Air Asia dan MAS telah banyak menolong rakyat dengan mengenakan kadar tiket yg rendah.
Harga tiket yg rendah tidak mampu untuk menarik lebih ramai pengguna MAS ataupun Air Asia, ini disebabkan perbelanjaan harian yg mahal di negara-negara spt Australia, New Zealand dan negara maju yg lain.


Sebagai perbandingan,
studio unit di Hotel Legend Goldcoast berharga AUD 110 semalam. Sekiranya nisbah 1:1 diambil kira, harga hotel tersebut amatlah murah. Lebih murah dari Hotel Seri Malaysia. Disebabkan currency exchange, maka semalam di hotel legend goldcoast menjadi RM 352. Dgn harga RM350, lebih kurang harga bilik di ParkRoyal Hotel KL.


Disebabkan RM rugi dlm currency exchange maka tidak ramailah rakyat malaysia dpt melancong ke negara2 maju dunia. Dan pepatah melayu seperti " Jauh perjalanan, Luas pemandangan" tidaklah ramai rakyat malaysia dapat menikmatinya.


B. Perindustrian.

Sekiranya matawang RM tinggi nilainya, maka harga import barang2 seperti precision equipment dari negara2 EU akan jadi murah.
Secara tidak langsung, mungkin ramai rakyat malaysia akan mendirikan kilang yg menggunakan sistem robotics berbanding sekarang, di mana sekarang ni menggunakan cheap labour.
Dalam jangka masa panjang, perindustrain Malaysia akan beransur-ansur ke arah peridustrian tinggi bukan lagi berdasarkan cheap labour. Ini akan mengurangkan pergantungan Malaysia terhadap buruh2 asing dari Indon, Nepal, India, Pakistan, Bangladesh dan negara dunia 3 yg lain. Lagipun, Malaysia mungin tidak dapat mampu terus bersaing dengan negara Vietnam ataupun Cambodia... di mana kos buruh di sana amat murah berbanding Malaysia. Dengan penggunan teknologi tinggi, kebarangkalian gaji perkapita rakyat Malaysia akan meningkat.


C. Harga Petrol

Dengan nilai matawang RM berbanding USD, secara tidak langsung akan mengurangkan harga subsisi kerajaan. Lebihan duit, bolehlah k'jaan menggunakan untuk pembangunan negara.

Peningkatan nilai matawang RM tidak akan merugikan rakyat. Harga sekeping roti canai, susu dan bahan mentah yg lain masih lagi sama. Tidak akan ada peningkatan harga. Harga nasi lemak masih lagi RM2, teh tarik masih RM1....


Oleh itu, k'jaan perlulah menaikkan nilai matawang RM berbanding matawang dunia asing.


   Nukilan;

No comments:

Related Posts with Thumbnails