TINGKATKAN ILMU PENGETAHUAN ANDA! Nadi ILmu Amalan Membaca

Thursday, August 12, 2010

** `ALWAYS THINKING ON HOW TO BE A GREAT MOTHER...~

Definitely it's about breastfeeding.....

Sepanjang masa saya tak lekang daripada memikirkan breastfeeding. Keputusan untuk menyusukan sepenuhnya memang keputusan terbaik dan saya memang membuat keputusan ke arah itu. Tapi, mampukah saya meneruskan penyusuan dengan sebaiknya dalam keadaan masa yang terhad? Sekarang, sepanjang mengandung saya berhenti kerja dan hanya berehat di rumah tapi tak kan selamanya saya hanya duduk di rumah tanpa bekerja...



Saya dah pun membuat keputusan untuk kembali bekerja dan suami bersetuju, itu pun selepas usia baby kami 6 bulan.  Ikutkan, susah betul nak dapat izin suami utk bekerja semula. Insya-Allah sepanjang tempoh 6 bulan pertama saya tak ada masalah utk menyusukan baby kami dengan cukup tapi macam mana selepas 6 bulan?... Oleh itu saya mula buat persediaan utk membeli breast pump. Dah lama search beberapa produk breast pump di internet tapi susah sikit nak buat keputusan utk beli yang mana. Barang yang belum pernah guna memang susah nak pilih mana yang terbaik. Malah, saya lebih suka utk melihat sendiri barang yang nak dibeli.



Semalam saya dan hubby ke KL semata-mata utk membeli CD utk baby kami. Sampai di booth, saya sempat minta penerangan secukupnya tentang breast pump yang ada dijual disitu walaupun waktu berbuka dah hampir sgt. Puas hati dgn penerangan yg diberikan.. dan saya mengambil keputusan utk membeli set yang dicadangkan. Tapi, ramai yang tak menggalakkan saya menggunakan breast pump jenis elektrik. Lebih baik guna yang manual kerana jenis elektrik boleh buat breast kita nampak cepat 'lenyut'. Sesiapa yang berpengalaman boleh tolong jelaskan?... Saya masih tertanya-tanya tentang statement ni.. Buat masa ni, saya masih dengan keputusan utk membeli set breast pump yang dicadangkan.



Miss seller tu juga ada mencadangkan saya sebuah buku Panduan Penyusuan Susu Ibu Bagi Ibu Bekerjaya yang pada saya sangat bagus utk dibaca. Sempat juga selak-selak dan baca sikit-sikit sambil miss seller tu terangkan itu ini kepada saya. Cepat2 saya ambil dan beli buku tu. Dan saya akan mula baca buku ni hari ini juga dan nak habiskan secepat mungkin. Saya yakin buku ni dapat membantu saya utk menyusukan dengan lebik baik dan tanpa masalah memandangkan saya dah dengar ramai ibu yang tidak mahu menyusukan anak mereka dengan memberi bermacam-macam alasan. 



Saya berdoa dan berharap agar Allah permudahkan segala urusan hidup saya termasuklah dalam urusan penyusuan dan membesarkan baby. Semoga saya sentiasa kuat dan bersemangat, dan tidak putus asa kerana saya tahu penyusuan ni ada dugaannya. Tambahan ibu ayah dan suami sentiasa menyokong saya... Terima kasih yang tak terhingga buat kalian..

Love U All..... 







   Nukilan;

10 comments:

Hezesuze said...

salam perkenalan dari weols from klg selangor....huhu

wah ok latuh dpt izin somi tuk uols bekerja kembali....susu ibu ler yg paling baik tuk anak2..hehe

HayatRaihan said...

Alhamdulillah..its so amazing when here that u'r gonna be a mommy soon dear :)

I pray for u...don't forget ur qiam..hehe..biar baby pn dapat join skali..

oh, if i can be ur baby..i should be proud of u coz all the entry..related with that baby :P

Akak tau mesti awak sgt excited kn?tahniah sgt2..

NuZmEEn'S said...

Hezesuze: Syukur sgt.. nk pujuk suami mntk kije semula bkn sng. Tp fkr kan belanjawan family mkn bkembang tak sggup tgk suami sorg je kije.. Lps ni pening fkrkan sape nk jg anak plk... :)

Betul3... sokong susu ibu! :)

NuZmEEn'S said...

K.raihana: Tq kak... Really excited. Dun know how to explain but still nervous...:) Takot nk bersalin... auwww.... :)

Continue pray for me ya kak... Bln puasa ni biasa la, bit tired. Nk kena lebih kuat utk bangun qiam... i'Allah..

Thank you :) and if u in my shoe you'll make the same thing, like other mommy.. :)

HayatRaihan said...

bgus la ..jeles plak tgk awak cmni :)
moga di permudahkan ketika bersalin

BATU BERSURAT said...

Salam...selamat bpuasa
...nanti da dekat2 nanti, ajak Suami jejalan heh...biar baby elok keluarnya, ikot timing hehehe...ajak gi pantai ke...atau tmpt2 yang menenangkan...nanti baby pun tenang...

Kurma jgn lupa buat stok, makan masa nak bersalin..ni skg ni makanla kurma byk2, insyallah akhlak dan jiwa baby tu tenang...da terbukti secara scientific tau... hehehe

NuZmEEn'S said...

Kak Raihan: terima kasih kak.... Senang2 datangla jenguk eh... :)

NuZmEEn'S said...

Salam... Selamat berpuasa jg utk ustaz...

Wah.. 1 lg petua berguna yg blh diamalkan.. Mmg nak amalkan... :)
Cuma yang kurma tu, terus terang sy tak berapa sukakan kurma sbb majoriti kurma cuma manis gula, bukan manis pure... makan tu makan cuma kurang je... kecuali kurma hitam kecik2 tu yg sy betul2 suka..
Terima kasih ats petua yg diberikan... :)

Momma Mia said...

Tahniah sbb pasang niat utk BF. yer kt yang kene memilih nak atau tiday.. kalo prg paksa sekalipun tp hati tak mo pasti tak kan berjaya...

pasal breastpump tu tak sure plak ada org beranggapan gitu. me pakai elektrik double pumping & its help if kita berkerjaya. Tp kalo cukup gigih boleh pakai manual jer cuma ia akan amik masa & somethings org kata penat & lenguh gak so boleh efek gak for milk supply.

tapi yg paling penting mindset si ibu. kalo +ve, maka byk ler susunya. insyaAllah. all the best sis

NuZmEEn'S said...

Momma Mia, terima kasih...
Saat mcm ni mmg perlukan lebih moral support. Hope sgt mentality dpt membantu so apa cara nak memerah pun tak da masalah kan?.. I'Allah bila sy dah bekerja nnt plan utk guna electric pump jg. Just fikir mudah n cepat so tak makan masa yg lama. Klu lama2 nnt kena marah kt tmpt kerja...

Hope my mind always be at +ve side.... :)

Related Posts with Thumbnails