TINGKATKAN ILMU PENGETAHUAN ANDA! Nadi ILmu Amalan Membaca

Tuesday, August 10, 2010

** `KEPERLUAN BERPANTANG~

Setakat ni pencarian belum sempurna lagi. Peralatan2 mungkin dah cukup tapi bab ubat2 kalau ikut mak mertua memang tak lengkap lagi. Macam2 nama ubat/herba yang mak mertua ada sebut hari tu. Kebanyakannya tak pernah dengar. Yang kena sapu/lumur lain, kena makan lain, kena rebus dan minum lain, kena balut dengan bengkung lain, kena asap-asap pun ada... itu kalau betul2 ikut cara orang dulu2. Ish... Tak mau la banyak macam tu. Complicated sangat... Nak lengkapkan barang2 tu je kena standby at least RM500. Belum campur bengkung, param/pilis, jamu (mak mertua beria2 suruh makan sbb saya tak suka makan jamu..owhh...), ekstra supplement, breast pump, dll. Hari tu search untuk breast pump je dah RM 1000 lebih. Besar belanja tu. Pada saya yang asas pun sudah cukup. I'Allah sihat juga..

Plus, kalau ikut mak mertua kena pantang 100 hari. Hurmm...no komen yang ni. Zaman sekarang ni ramai ibu yang berpantang tak sampai 100 hari. Paling minimum 3 bulan. Ada yang belum habis pantang lagi dah keluar berjalan pergi family day.. fuhh tahannya badan. Saya ni tak tahu la mcam mana nanti. Tak kisah berapa lama yang ibu/mak mertua suggest untuk berpantang, yang penting sepanjang waktu saya dan baby sihat walafiat.

Berikut adalah senarai yang perlu disediakan sepajang waktu berpantang. Ada barang2 yang dah pun saya mention dalam entry yang lepas and kena continue la... Antaranya:

1) Tuala wanita
2) Stoking
3) Coli menyusu
4) Bantal menyusu
5) Breast pad
6) Bahan bacaan

Untuk barang seterusnya:






















                                                                          Ni contoh shj.




















 p/s: Gunakan pelampung yg bulat tu ye... Jgn yg petak belah atas tu plk...kihkihkih.....



Ni sahaja keperluan yg saya jumpa drpd bahan rujukan. Rasanya dah cukup tapi tak tahu la klu ada ekstra keperluan yg perlu disediakan. Tapi, saya still rujuk mana2 sumber... Hope dapat sediakan semua keperluan secepat mungkin so tak ada la kelam kabut nanti...







   Nukilan;




11 comments:

transformed housewife said...

tengah tunggu masa je ke ni? semoga dipermudahkan ye nanti. Knur dulu pantang 44 hari je.

NuZmEEn'S said...

Skrg dh 8 bln. Lg brpa hari je msk 9bln. Trma ksh kak...
Waah sekejapnya pantang... 44 hari ckp utk sht sepenuhnya ke?. Rasa mcm nk jgk hbs pantang cpt, nk enjoy lauk pauk raya...:)..

beba said...

salam,

datang menyampuk sekejap.. :D
pasal breastpump tu pada saya spectra 3 pon dah ok..saya ni dlu pengepam tegar..sbb anak saya takmo direct BF..so mmg hari2 pam je la..and kasi dier minum pakai botol..saya pakai spectra 3 jek..rasanya dlu beli dalam RM380++ kot..tak ingat dah..tapi memang ok lah..memang berbakti pada saya.. :D

tapi kalau awak dah pernah tengok tapi tak minat or mampu nak beli yang lagi mahal cam medela pon ok jek..hehe..saya pon minat gak ngan medela freestyle tu..cam best jek.. :D

part pantang plak..saya dlu c-sect..so cam langsung takde la pakai yang sapu2 ape semua tu..bertungku pon tak..tapi part makan tu ikot la pantangnya..hehe..saya pantang 44 hari jek..pil and jamu ni saya tak amik pon sebab baby tak serasi..saya ade try makan pastu kembung jek budak..so berenti jek..nak carik lain malas dah.. :D

cam terpanjang plak..saya kalau terbace pasal preparation sambut baby ni mmg sy suke menyampuk..

Lynn Nasir said...

salam kenal,

jgn lupa stoking..cucian vagina (utk keringkan luka bawah tu - manjakani, sirih, etc), minuman 3 in 1 utk tampung kelaparan selang waktu mkn (bila menyusukan anak..lapo..), kurma pun ok, botol air utk letak tepi katil berpantang.

akhir kata, pantang lama2 pun takpe. tak rugi pun. badan nak pakai lama. akak pantang 100 hari :) (44 hari pertama mmg azab..hehe!)

NuZmEEn'S said...

Beba: Trma ksh ek share.. Oh yeke.. Tp ok la anak msh nk minum susu badan even tak secara direct. Act sy tak byk tahu psl breast pump (BP) ni. BP jenis medela yg awk tgk tu sy search kat internet tp time tu sy msh tak tahu nak beli yg mana. 2 hari lepas baru decide nak beli BP yg mana satu. Gmbrnya ada kt dlm entry sy "Always thinking on how to be a great mother". Harga blh tahan tp sy pilih yg tu utk prepare bila sy dh mula kije nnt. Klu blh nk yg lagi murah lg jimat..
BP yg awak guna tu manual ke?. Sbb sy plan nk guna BP manual sepanjang sy cuti pantang...

Yg psl jamu tu pn sy takut nk makan sebenarnya. Sy dh set kat mind TAK NAK mkn jamu.. maybe sbb sy prnh dgr ada org kena operate breast sbb mkn jamu. ish... Nak tahu serasi or tak kena tggu lama. Tahu2 je sakit dtg. Nauzubillah...jgn la ada effect. Sy just fkr +ve jek skrg ni..

Tak pe lah panjang2 pun, sy blh dpt tahu byk perkara..:)...
Oh awak c-sect eh?..pun blh pantang 44 hari je ke? Igtkan org c-sect ni pantang lg lama. Apa pun, doakan sy selamat melahirkan secara normal ye...:)..

NuZmEEn'S said...

Slm kenal...:)..

Ish lupa stoking plk.. Okey, kena packing.. tp yg cucian vagina tu kan, tak ada effect apa2 ke bila pakai ek?.. Sbb majoriti org kena jahit perineum.. tak sakit/pedih ke?
Jenama apa2 pun blh eh?..

Hm ada lg org yg pantang lama mcm akak skrg ni... Bgs la :), nk tgk sy ni mcm mne plk.. psl mcm akak ckp badan nk pakai lama.. Azab mcm mna tu kak?...

Lynn Nasir said...

emm..bukanlah azab apa pun. cuma jeles tgk org mkn sedap2 je. hihi!

akak dulu masa pantang pun tak amalkan sgt jamu ni. just minum air kosong byk2 utk bykkan susu dan bersihkan darah. dan elak sembelit. jamu tu sifatnya panas, so tak sesuai utk bb yg ada jaundice. boleh pecahkan darah bb. tp lps bb dh ok, baru minum air periuk, utk cuci darah. tawakal aje la semoga badan sihat sbb nk jg bb. supplement tu ok gak. tp

semua benda yg melibatkan kesihatan bdn masa berpantang, kena try mkn sikit dulu. utk tgk efek pd diri dan bb. takut ada alahan. akak dulu kena alahan biskut jagung, sampai pi emergency mlm2 buta. hehe..

cucian tu la yg kasi cepat kering jahitan dan luka. minta mak/suami rebuskan manjakani beberapa biji seperiuk kecil. letak kat bilik air. so, setiap kali pi toilet, dh ada air cuci kat situ. utk elak sakit (hari pertama jahitan), guna air suam. boleh kurangkan sakit. takyah le sental ke apa. guna utk bilasan terakhir. lepas dh kering jahitan, baru pakai cucian apa pun yg ada on hands. kebersihan wajib diutamakan. tukar pad selalu. kalau tak pakai cucian pun, pastikan bilas bersih2..lap kering.

lepas bbrp jam bersalin normal, biasanya nurse suruh kita bangun dr katil. pi kencing dan berak. masa tu mungkin takut kan, sbb jahitan tu. tips nye..JGN TAKUT! jahitan tu kukuh, insyaallah takkan terbuka hanya kerana pi buang air. lepas je transfer ke wad, cepat2 minum air 3 in 1 yg ada oat. atau mkn roti wholemeal. utk lawas. standby panadol sendiri. mkn bila rasa sakit kat perut atau pd jahitan. nk tunggu nurse amikkan..takut lambat. so standby sendiri semua ni.

berdoalah dr sekarang supaya semua doktor/staff yg uruskan awk ialah wanita muslim. doa tau! malu je kalo tetiba lelaki seluk tang bwh tu..ish..

NuZmEEn'S said...

Ish kak lynn, byk nya pengalaman n petua akak ek.. rasa mcm nak print je apa yg akak pesan ni.. hehe....
Semua yg akak tipskan ni nak buat la...
Terima kasih byk2 kak..... muahhhs walla... :p

-jumaat ni nk pi book doktor perempuan...:)..

Rai said...

salam,
beli la set berpantang dari tropical herbs. lengkap untuk 44 hari. ada bengkung, pilis, param, pil (2 jenis), teh, yang sapu kat perut tu, minyak urut utk mak dan anak pun ada.. yang penting tropical herbs ni selamat kalau nak breastfeed..kalau berminat boleh contact saya.kalau nak kayu sepang kederang dengan buah manjakani pun saya boleh pos sekali.. kesoma.rai@gmail.com

pasal pam tu, saya pernah pakai 2 jenis..avent manual dengan spectra 3..saya lag prefer avent manual. walau pun orang kata lenguh. hasilnya puas hati dan langsung tak sakit. spectra 3 tu mcm sakit sikit. mungkin saya tak serasi kot. kalau nak beli pam baik pegi kedai yang boleh test drive. agak2 ok baru beli. happy breastfeeding!

ps - kalau nak tips pasal breastfeeding singgahla kat http://susu-terbaik.blogspot.com

Rai said...

oh oh..sori..set bersalin tu herba utk cuci luka dan mandian pun ada..

NuZmEEn'S said...

Rai: Alhamdulillah... saya dah pun bersalin. Hmm set bersalin mak mertua yg pilihkan. Maybe utk akan dtg bolehlah try yg tropical herbs tu... :)

Tentang breast pump plk, plan nak beli bila dah start kerja nanti. Suami ada beli yg simple punya, guna bateri tapi tak pakai sangat sbb lagi suka perah guna tangan sendiri. Seronok plk perah guna tgn... Ok, thanks share pasal laman web utk breastfeeding... :))

Related Posts with Thumbnails