TINGKATKAN ILMU PENGETAHUAN ANDA! Nadi ILmu Amalan Membaca

Monday, July 27, 2009

** `SUNYINYERRR.....~


---Cehh... gmbr entri tak blh tahan...---



Huhh....... Hari ni, esok, lusa, tulat, tulat kpd tulat... senang kata minggu ni..
Sepanjang minggu ni merupakan minggu yg begitu...ergh... x tau nak cakap. Sedihnya bila tinggal dua beradik n (nenek+maid) je kat rumah.. Ayah uruskan bisnes, ibu gi kursus.. Sunyi sgttt rumah ni mlm ni. Ni baru hari isnin.. nk tggu hari jumaat lambat sgtt rasanya sdgkan sblm ni rasa hari blalu cepat je. Ayah mmg sllu busy..so ibu la sllu ada kt rumah. Tp bila ibu gi kursus
ni...rasa mcm....ish x tau la nk ckp mcm mne lg.. Sunyinye bu...x ada semangat nk buat apa pun.. Nasib ckin x mcm2 hal..
Ni td dia ttido kt ats meja study plk.. Bila ayu kejut srh basuh muka n minum2 dulu dia trs bangun tp gi kat tilam ayu plk... Pggil byk kali baru dia bangun. Kepenatan la tu.. Tp ayu ckp kat dia, selagi dia x siap homework ayu x kan bg dia tido. Sorry la bu.., bkn nk garang2, tp tegas. Ayu nk dia trs kekal kat kelas p'1. Psl sifir mmg ayu sllu ingatkan dia..

Kire ok lg la... even parents x de kt rumah, x de apa2 hal. Mmg x de hal pn cuma ayu ni je.... xtau nape rasa x de mood sgt nk buat apa pn.. rasa x best sgt sgt sgt sgtttttt bila ibu x de. Dh la ayh sllu x de. Sllu time dua2 ada hjg mggu je. Tp mggu lps ayh ada je kt rmh... rasa best je.. Bila ptg ibu blk keje lg la rasa best. Dua2 ada kt rmh...tp mggu ni?..... Dua2 x de kat rumah... uwaaaa!!.... pakkal je dh besar.. Nk nangis x patut. Skrg ni ayu dh rasa mcm mne sunyi n rindu ayh ibu. Ptut la ayh ibu b'ia2 x bg ayu keje. Klu nk keje just kat area rumah je.. plg jauh kat bndr Tgkak. Klu kt Sagil pn x blh..pada ayh ibu dh jauh sgt la tu.. Umy ckp, "Nnt parents awk demam rindu..."..

Ibu prnh ckp, "Ayh x blh jauh lama2 dgn awk".. Ohhh....rasa tkesan dlm hati.... No wonder la spnjg ayu sek dulu, time ayu dok hostel every week ayh ibu dtg jenguk ayu.. Even time tu fmly dh pindah ke Pahang, still turun Johor. Wlupun ikut way segamat dekat, tp bayangkan klu every week travel gi balik, minyak je dh brape.. tenaga lg, masa lg, penat ayh ibu lg... "Thanks papa.., thanks bonda.."- (pggilan di kala manja)...hehehehehe..... Pggilan papa tu sbnarnya pggilan manja ibu utk ayh tp ktorg adk bradik saje ngikut...lps tu nnt ibu sengih2 smbil tengok ayh n ayh pn sengih2 tgk ibu...ihik2... pggilan bonda plk ayu yg wujudkan sejak msk sek men...ms tu form 1.. Time tu form 1 ada kena baca novel Anak Din Biola. Dr situ la ayu rasa pggilan 'bonda' ni sdp.. lembut je dgr..So ayu pn mula la m'aplikasikannya... sammmpai la skrg... kadang2 bila ayu gi klinik cari ibu, ayu pggil bonda, then kwn2 ibu yg tlg jwb kan.. "Bonda kamu di sini. Bonda?, ni anakanda dtg...".. hehehe.... X pe la. Apa pn yg ayu pggil, ayh+ibu, papa+bonda, ttp x jd mslh.. Ibu pn ada ckp hari tu, ".....,awk pn x lama lg dh nk jd isteri org, jap je lps tu dh nk jd bonda....".. hehehe...malu la ibu ckp gitu... Amin..Amin...

Hmmm pejam celik pejam celik, dh besar dh ayu ni.. Dh 22 thn. Bak kata Mkck Idah, umur dh banyak..hehe... Time sek dulu dok (bak kata org jawa) ngempeng2 je kat ayh ibu.. Time sek arab dulu, tiap2 mggu ayh ibu dtg. Bila pindah Munshi, kena dok asrama lg...pn ayh ibu dtg tiap2 mggu. Ada sekali tu ayh ckp, mulai hari ni ayh akn dtg jenguk awk sebulan skali. Plg kerap pn 2 mggu skali. Tp ayh prefer sebulan skali..coz rumah jauh, awk pn dh besar..x perlu lah ayh ibu dtg jenguk sllu. Dlm hati, sedih btl bila dgr, yela dh tbiasa...asal hjg minggu je mst jmpa parents. Klu parents smpai awal je, gi outing. X ksh la gi mana pn asal kuar...drpd dok melepak m'habiskan ms hjg mggu dgn kwn2 yg kuat tido.. X kan la kwn2 tido kite pn nk tido sama sdgkan biji mate bulat je, x blh nk katop.. Baju outing mmg cpt je basuh. Cpt je gosok n gntung siap2. Dh ready utk every weekend.. Tp.... start ayh ckp nk dtg jenguk sebulan skali, trs x de smgt nk prepair baju outing dh..lps bsh n gosok trs gntung dlm almari, letak plg belakang dgn baju2 yg lain. X de smgt dh..
- 2 mggu blalu, parents x dtg.. "Sedihhh...:'(.."...
Mggu dpnnya, parents dtg.. "Yahoo!!!"...
Mggu lg satu, parents dtg.. "Aik?..tp sgt happy!!"...
Mggu seterusnya n lg n lg n lg, parents dtg.. "Weehooo!!!"...
Dr situ la ibu bgtau yg ayh x tahan rndu. X keruan kt rumah.. Ms 2 mggu xdtg badan ayh panas, ayh demam. Bila dtg jenguk ayu, badan ayh x pns lg. Demam ayh dh kebah.. E'eh...tomey je dgr...alo lo lo... hehehe...

So skrg bl fkr2 blk nape ayh ibu x bg ayu keje jauh, maybe d sbb'n ayh ibu rndu. Biasa la.. perasaan rindu tu biasa bila bjauhan tp bab demam tu yg ayu x blh... prkra ni dh blaku pd ayu so..possible. Ayu dpt rasa perasaan ayh mcm mne. Ayh tegas n agk garang tp hati ayh, lembut sgt.. Ayu ingat bila dh ada adik, ayh x mcm tu lg pd ayu rupanya msh lg mcm tu. Smpai besar ni ha ssh nk dpt keje. Kat Tgkak ni x dpt pn keje. Yg byk pggil, kat KL. Byk yg pggil. Yg dh tlps tarikh interview pn byk. Tp ayh ibu x kan bg punya. Mmg x bg..that's why ayu x gi pn. Tpksa ignore je. Hmm x pe la. Nk buat mcm mne. Buat ms ni ayu dok rmh je n improve ayu pnya kemahiran.. Apa2 yg ayu rasa ayu blh buat, ayu buat. Lgpn, ada hikmah ayh ibu x bg keje jauh. Byk bnda yg ayu tgh blaja n pbaiki dlm hidup sehari2, so ayu plukan backup ayh ibu. Ayu sntse dpt advises..Nk melalui alam r/tangga bkn mudah.. t/jwb makin besar.. Ayu bharap dpt melaluinya dgn mudah..Amiin.. Yg sedih'y, ayu akn bjauhan dgn parents..... tp itu lumrah hidup... .......

Hmm jap je dh kul 11. X sedar...
Huhh... hari pn dh mlm. Ckin pn dh tlentang.. Ayu pn dh ngntuk. Sok, mcm bse la..kna bgn awl. Byk bnda nk buat. Ibu, sunyinya ayu rasa... Cpt la tiba hari jumaat.. Amiin..

.......ZzzZzzZzzZzzZzzZzzZzz.......






   Nukilan;

No comments:

Related Posts with Thumbnails