TINGKATKAN ILMU PENGETAHUAN ANDA! Nadi ILmu Amalan Membaca

Friday, October 15, 2010

** `BEST DAN TAK BESTNYA BERPANTANG...~






Time orang lain sedang seronok berhari raya, daku hanya duduk berlunjur, tak pun berbaring di rumah. uwaaa....... Almaklumlah dah nama pun berpantang. Tak boleh pergi jalan2. Family members yg lain keluar beraya tengok ajek. Hubby la yang setia meneman saya di rumah. :)

Ikut ibu pantang 44 hari dah cukup tapi mak mentua suruh pantang 100 hari. Tapi dalam tempoh tu banyak kali mak mentua suruh bawak baby ke rumahnya. Rindu cucu katanya... padahal katanya dalam pantang mana boleh keluar rumah. Huhu..... Sekali tu boleh la sbb aqiqah buat kat rumah mentua tapi kalau selalu masih belum larat la badan.. Ala tak pe, umi datanglah sini. Lagipun dekat aje.. Tak mo malu2 ah... :))

Start keluar hospital, sampai je rumah waahhh... besttt! Pasal apa...~
1.Dapat layanan macam puteri pulak. Nak apa cakap jek, orang lain tolong amikkan.. 2.Dapat rehat lebih sbb tak payah buat apa2 kerja. Dapat tido lebih jugak sbb my baby tido saje. Minum susu kena kejut, kadang2 je dia mintak.. 3.My baby jadi tumpuan semua orang dalam rumah... :p.. 4.Makan berhantar.. 5.Air mandian saya disiapkan.. 6.Berurut 7 hari.. sedapnya rasa badan... 

Hurmm yang tak best pulak...~
1.Asal siang je bising. Maklumlah nak raya time tu.. dok drill sana sini. Yang rumah sebelah pulak bertukang jadi my baby susah nak tidur. Asyik terkejut2 aje. My baby ni telinga nipis pasal tu la bunyi perlahan pun dia boleh terkejut dan terjaga.. even i tiup semut kat tangan pun dia terkejut. ish3...:) 2.Banyak benda yang tak boleh makan berbanding yang boleh makan.. 3.Tengok tv kena kawal, tak boleh tengok sembarangan cerita. Pulak time raya banyak cerita hantu dan yang tak berapa bagus moralnya.. 4.Tak boleh keluar jalan2.. dating? ahaks... 5.Nak bersimpuh tak boleh. Lunjur silang pun tak boleh. Bersila jangan cakap la... 6.Kena pakai param. Pilis ok lagi. Mula2 tu pakai bengkung pun kalau boleh tak nak... 7.Tak boleh baring mengiring. isk2... 8.Kena makan jamu. waduhh...

Hak2.. nampaknya perkara yang tak best lebih banyak daripada yang best. Apa pun saya tak kisah sangat pun sebenarnya. Kalau kata kena berpantang banyak2 kali lagi pun tak apa sbb kalau tengok kat uri my baby, me boleh mengandung lagi 13 kali. Means me boleh dapat 14 orang anak! Woww!! Ramai tuuu..... heheh.. Tapi kot ye pun, merancang itu lebih baik. Ye tak?.. :)

Ok lah dulu.. see ya~ (^_~)






   Nukilan;

6 comments:

Hezesuze said...

betul tu uols...tapi kan time pantang byk pantang larangnye bukan ape uols tuk kesihatan uols masa dah tua nnti....huhu

sebab ape weols kata camgitu...sbb dari pengalaman adik weols ler...time pantang tak betul2 siap minum ais lagik...so now umur dah meningkat sakit sana sakit sini...hahaha

transformed housewife said...

salam,
lama tak dtg sini. congrats on ur newborn baby. mana gambar baby?

NuZmEEn'S said...

hezesuze: Wa... takutlah plk. hmm bab makan mmg jaga tp bab dok kat depan kipas angin mmg la feveret. panas... tak tahan. masa pregnant dulu bila peluh je mandi tapi time pantang panas kena tahan pasal tak berapa rajin asyik nak bukak bengkung je... :))

NuZmEEn'S said...

t.wife: hehe.. terima kasih...
gambar baby ada kat entry i'm a mom!.. Selamat menonton.. hehehe

suhaila said...

bagusnya pantang ada org tolong jaga, so semua yg patut dibuat masa pantang dibuat, cam saya jaga sendiri, sob..sobb...so semuanya tak buat kecuali urut..hehe

NuZmEEn'S said...

suhaila: wahh... sungguh berdikari.. :)) Tak berpantang kat rumah mak ke?..

Related Posts with Thumbnails