Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
TINGKATKAN ILMU PENGETAHUAN ANDA! Nadi ILmu Amalan Membaca

Wednesday, June 17, 2009

** `JOM TIRU TABIAT MAKAN NABI!~

Saintis hari ini mdapati, kombinasi makanan yg salah mhasilkan paras PH yg tdk seimbang dan penyerapan nutrisi yg tdk btl di dlm badan, jg m'jd punca sembelit dan mcm2 lg mslh phadaman.




1. Makan buah segar shj. Dr Ted Morter, CEO HealthSystem (o/sasi yg bdedikasi mprkenalkan revolusi pnjagaan kesihatan kpd doktor2 trkemuka dunia), dlm bukunya Your Health...Your Choice menasihatkan kita spya tdk memakan buah segar dgn makanan lain, sekalipun buah kering. Ini kerana buah segar dikategorikan sgbai makanan prahadam yg bgerak ke perut dan trs ke usus. Jika buah segar dimakan dgn makanan lain, ia akn tertapai sndri brsama dgn makanan-makanan lain di dlm perut.






2. Mula dgn makanan mentah. Ini kerana makanan mentah mengandungi enzim yg kita perlukan utk menghadam makanan. Misalnya sayur-sayuran dan buah-buahan yg blm dimasak.






+

 

3. Elak gabung protein dan kanji. Gabungan protein dan kanji memerlukan persekitaran penghadaman berbeza sepenuhnya. Protein memerlukan persekitaran yg lbh berasid, manakala karbohidrat dan kanji boleh dihadam dgn lbh cpt. Apbla ssorg mgabungkan kedua-dua jenis makanan ini, kedua-duanya tdk mempunyai persekitaran yg sesuai (tdk serasi). Badan kita mengambil masa 5 jam utk mghadam sajian protein. Jadi mkanan bprotein sepatutnya m'jd sajian t'akhir yg dimakan pd hari itu (mgkin lewat ptg atau awl mlm) iaitu apb bdn kita tdk lg mghadam mkanan2 lain.






4. Salah gabung makanan blh cetus alahan. Buku The Whole Way to Allergy Relief and Prevention, oleh Dr. Krohn, menasihatkan kita agar tdk mggabungkan susu dgn coklat, pudina atau ikan ; jagung dgn pisang, daging lembu dgn yis/ragi ; kola dan coklat. Gabunagn2 mkanan ini akn mdatangkan mudarat kpd mereka yg mhidap alahan mkanan. Gabungan makanan yg tdk btl tdk mybabkan ssorg itu trs jatuh sakit, sebaliknya akn mghalang apa yg dimakan drpd dihadam dan tdk mberi manfaat sepenuhnya kpd badan. Ini bmakna ssorg itu perlu pula mkn lebih utk mdpt khasiat tmbahan.






   Nukilan;

No comments:

Related Posts with Thumbnails