TINGKATKAN ILMU PENGETAHUAN ANDA! Nadi ILmu Amalan Membaca

Wednesday, June 17, 2009

** `MENGUAP..HAAAAAAAUUMMM...~

TEORI TTG MENGUAPSemua org menguap. Tdk kira bayi mahupun warga emas, menguap adalah perbuatan yg sering dilakukan malah haiwan jg begitu.Tetapi mengapa kita menguap?. Tdk ada sbb yg pasti utk m'jelaskannya namun, terdapat bbrapa teori yg diusulkan utk mjelaskan prbuatan menguap.

Salah satunya ialah faktor kepenatan. Apabila penat, pernafasan akn mjadi smakin dlm drpd biasa. Bdasarkan teori ini, tubuh akan kekurangan oksigen kerana pnafasan mjadi plahan. Oleh itu, menguap akn mbantu mbekalkan lbh oksigen ke dlm darah dan menyingkirkan lbh byk karbon dioksida drpd darah. Menguap jg mungkin blaku akibat reflek luar kawalan yg mbantu mengawal paras oksigen dan karbon dioksida.

Satu lg teori menyatakan menguap adlh senaman utk peparu dan tisu di sekelilingnya. Mengeliat dan menguap adalah slh 1 cara utk menyegarkan kmbali otot dan sendi, meningkatkan denyutan jantung dan membuatkan diri kembali segar. Ada jg yg pcaya menguap adlh tindak balas perlindungan yg mana sejenis bendalir seperti minyak yg dipanggil surfactant akn dirembeskan semasa menguap bg membantu melincirkan peparu dr dlm dan mengelakkan ia drpd ranap.

Tetapi ada satu teori yg blh dianggap benar. Seperti penyakit berjangkit jika seseorg itu mula menguap di dlm kelas, yg lain akn turut menguap. Btl kan?...(^-*)..

:p......


   Nukilan;

No comments:

Related Posts with Thumbnails