TINGKATKAN ILMU PENGETAHUAN ANDA! Nadi ILmu Amalan Membaca

Wednesday, June 17, 2009

** `WASIAT TERAKHIR RASULULLAH SAW...~

1. Sesungguhnya darah kamu, harta benda kamu, dan kehormatan diri kamu telah terpelihara (diharamkan) sebagaimana diharamkan hari ini, bulan ini, dan bandar ini (Makkah dan kwsn sekitarnya).

2. Sesiapa yg memegang amanah, maka dia hendaklah mengembalikan amanah tersebut kpd tuan punyanya.

3. Ingatlah! Segala amalan jahiliyyah telah berada di tapak kakiku (iaitu telah dihapuskan).

4. Tuntutan hutang darah di zaman jahiliyyah (sebelum Islam) telah diampunkan. Tuntutan darah pertama yang aku batalkan adalah darah Ibnu Rabi'ah bin Al-Haris yg disusukan oleh Bani Saad kemudian telah dibunuh oleh Huzail.

5. Riba adalah haram dan aku memulainya dengan membatalkan riba yang akan diterima oleh Abbas bin Abdul Mutalib. Sesungguhnya ia dihapuskan keseluruhannya.

6. Wahai manusia! Takutilah Allah SWT di dlm urusan yg berkaitan dgn wanita. Sesungguhnya kamu telah mengambil mereka sebagai amanah drpd Allah SWT dan mereka telah dihalalkan kpd kamu dgn kalimat Allah. Wajib kpd mereka utk mjaga kehormatan kamu dan mjaga diri drpd melakukan prbuatan buruk, jika mereka melakukannya maka kamu berhak utk mghukum mereka, ttp bukanlah dgn pukulan yg mcederakan. Jika isteri-isteri kamu setia dan jujur trhadapmu, maka wajib ke atas kamu mjaga makan-pakai dgn baik.

7. Semua org mukmin adlh bsaudara, oleh itu tdk halal bg seseorg muslim mengambil harta org lain kecuali stlh mdpt kebenaran drpd tuannya.

8. Jgn kamu kmbali m'jd kafir stlh pemergianku, di mana sbhagian drpd kamu memerangi sbhagian yg lain. Aku tlh tinggalkan utk kamu 1 panduan, jika kamu bpegang teguh dgn ajarannya, maka kamu bpegang teguh dgn ajarannya, maka kamu tidak akn sesat selama-lamanya; Kitab Allah dan Sunnah Nabi-Nya.

9. Wahai manusia! Sesungguhnya tidak ada lagi nabi slpsku dan tidak ada lg umat slps kamu. Maka aku menyeru agr kamu menyembah Allah SWT, tuhan kamu dan menunaikan solat lima waktu, bpuasa pd bln Ramadan serta mengeluarkan zakat hartamu dgn kerelaan. Dan kerjakanlah haji ke Rumah Suci Tuhanmu (Kaabah), utk itu kamu akn msk syurga Tuhanmu.

10. Tuhan kamu adlh Esa, datuk kamu pula adlh satu, kamu semua berasal drpd Adam dan Adam tlh djadikan drpd tanah. Org yg plg baik d kalangan kamu ialah mereka yg plg b'takwa kpd Allah. Tdk ada kelebihan bg bangsa Arab trhdp bangsa lain kecuali dgn takwa.

11. Allah SWT tlh menetapkn hak menerima pusaka kpd keluarga si mati, oleh itu tdk blh mbuat wasiat kpd penerima pusaka. Sesungguhnya laknat Allah kpd sesiapa yg mengaku sebagai bapa kpd bkn bapanya yg sebenar, jg laknat dr para malaikat dan seluruh manusia.

12. Kemudian kamu akn disoal ttg aku, maka apa yg akn kamu jwb? Mereka mjawab, "Kami bsaksi bhwa tuan tlh menyampaikan dan menyempurnakan risalahmu. Baginda SAW lalu mengangkat tangannya ke langit dan menurunkannya ke arah org ramai sambil bkata, "Ya Allah! Saksikanlah." Baginda Rasulullah mengucapkannya sebanyak 3 kali. Org yg mengulang kembali ucapan Rasulullah SAW dgn kuatnya di Arafah ialah Rabi'ah bin Umayyah bin Khalaf ra."-Sumber rujukan: Buku Makkatul Al-Mukarramah Kelebihan dan Sejarah oleh Abdul Basit bin Abdul Rahman.


   Nukilan;

No comments:

Related Posts with Thumbnails