TINGKATKAN ILMU PENGETAHUAN ANDA! Nadi ILmu Amalan Membaca

Monday, June 22, 2009

** `KACANG SOYA~




 


Kacang soya semakin popular di kalangan pengamal makanan sihat sama ada dr Barat atau Timur.

Nk tau tak?, Antara kelebihan kacang soya ialah:

1. Ia merupakan makanan seimbang yg sgt baik dan lebih murah drpd daging, susu atau telur.
2. Ia mengandungi 50% protein bg setiap 100 g kacang soya, merupakan dua kali lebih kacang
tanah, 11 kali lebih drpd susu, dan tiga kali lebih drpd telur.
3. Ia kaya dgn bahan mineral seperti Kalsium, Sodium, Manganese, Magnesium, Iron, dan
Fosforus.
4. Ia juga kaya dgn Vitamin A, B, C, D serta Lesitin.
5. Ia blh dijadikan bahan pengganti susu bg bayi yg mempunyai alahan terhadap susu lembu.
6. Protein soya blh mengurangkan risiko penyakit kanser dan jantung.
7. Ia mudah dicerna dan mengandungi semua Asid Amino yg diperlukan utk membina dan
membaiki tisu badan yg rosak serta membekalkan tenaga.
8. Ia sgt baik sebagai bahan bagi hidangan vegetarian.
9. Ia mempunyai kadar lemak yg rendah dan kaya dgn protein, sesuai utk pesakit jantung dan
kencing manis.


Kesimpulannya, kacang soya sgt selamat, murah, berzat, dan sesuai bagi semua lapisan umur.






   Nukilan;

No comments:

Related Posts with Thumbnails